Limonkowe piersi z kurczaka z tymiankiem.doc

(299 KB) Pobierz
Limonkowe piersi z kurczaka z tymiankiem

Limonkowe piersi z kurczaka z tymiankiem




Bardzo smaczny i delikatny kurczak. Prosty w przygotowaniu. Kurczaka można podać z ziemniakami lub z sałatką. Moja propozycja to SZPARAGI Z GREMOLADĄ, które bardzo polecam. Przepis na kurczaka: Sticky Lime Chicken, Marks&Spencer (propozycja dodatku do kurczaka to pieczone pomidorki na gałązce).

Piersi z kurczaka pieczone w piekarniku. Z tymiankiem, limonką i miodem


Składniki, 2 porcje:

2 małe piersi z kurczaka, po 140 g każda
1/2 limonki (starta skórka i sok)
1/2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 ząbka czosnku (dowolnie)
2 łyżki świeżego tymianku (same listki)
pieprz, sól


Wykonanie:

·         Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Piersi kurczaka umieścić w żaroodpornym małym naczyniu.

·         Do małej miseczki włożyć skórkę z limonki i sok, miód, oliwę, posiekany czosnek, jeśli jest dodawany, 1 łyżkę tymianku. Wymieszać i polać po kurczaku. Doprawić solą i pieprzem.

·         Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, przewracając kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i "przykleić" się do kurczaka. Posypać resztą tymianku.

Zdrowe i lekkie danie z kurczaka. Idealny kurczak.

Jak przyrządzić smaczne piersi z kurczaka. Marynata do kurczaka. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin