Wypieki, ciasta i ciasteczka (masy, polewy).pdf

(907 KB) Pobierz
32722966 UNPDF
www.uwielbiam.pl - tu zaczyna siê gotowanie
Wypieki: ciasta i ciasteczka (masy, polewy)
Autor: iza8891
Spis tre¶ci:
1. Placek ¶wi±teczny
2. Orzechowiec
3. Ciasto cytrynowe pyszne
4. Miodownik ala magda
5. Ptysiowe misie
6. Bounty domowe
7. Kakaowe kulki w wiórkach kokosowych
8. Ciastka z orzechami
9. Rogaliki
10. Ciasteczka przekładane
11. Rodzynkowiec eweliny p (s)
12. Brzoskwiniaczek
13. Czekoladowe wafelki
14. Ciastka cynamonowe
15. Tort brzoskwiniowy
16. ¶mietankowa pokusa
17. Brzoskwiniowe omleciki
18. Makowiec
19. Kopciuszek
20. Zebra
21. Misie lubi± ptysie
22. Lukier na ciasteczka
23. Wafelkowy torcik
24. Piszinger
25. Ciasteczka je¿yki
26. Keks bananowy
27. Gwiazdki pomarañczowe
28. Jogurtowiec iza
29. Płatki królowej ¶niegu
30. Kokosanki
31. Skórka pomarañczowa w syropie
32. ¦wi±teczny tort orzechowy
33. Napoleonka
34. Biszkoptowe ciasteczka
35. Ciasteczka herbaciane
36. Ciasto z kremem
37. Snickers
38. Miodowiec
39. Trufle z płatków owsianych
40. Ananasowy tort.
41. Rolada kokosowa
42. Kulki rumowe
43. Marokanki
44. Czekoladowy keksik z wkładk±
45. Tort brzoskwiniowy
46. Milky way
47. Wenus z puszyst± mas± serow±
48. Toffi swi±teczne
49. Wafel <andrut>
50. Bananowiec
51. Ciasto rafaello
52. Michałki
53. Ciasteczka ma¶lane
54. Ciasto tofifi
- 1 -
www.uwielbiam.pl - tu zaczyna siê gotowanie
55. Chatka puchatka
56. Ciasto ananasowe
57. Pyszne ciasto z adwokatem
58. Eklerki po sycylijsku
59. Ciasto cytrynowe
60. Oponki
61. Ciastka francuskie
62. Podkówki orzechowe
63. Lukier
64. Czekoladowy sos
65. CIASTO Z KOKOSEM
66. Arcydzieło Szady
67. Cappucino
68. Owocowe ciasto z galaretk±
69. keks który zawsze wychodzi
70. KOKOSANKA
71. Kremówki
72. Placek d¿emowy
73. ciasteczko z rabarbarem
74. KREM KOKOSOWY
75. torcik z wafli
76. przekładane herbatniki
77. serowe ciasteczka
78. Bajaderka
79. Sernik bez sera
80. Ciasteczka owsiane
81. Bounty
82. Biała Dama
83. Adam i Ewa
84. Orzeszki
85. Ptasie mleczko
86. Sernik Puchatek
87. Ciasto toffi ze ¶mietan±
88. Adwokatka
89. Wy¶mienite Cappuccino
90. Serowy domek
91. Grzybki
92. szybkie i proste ciasto
93. Przekładaniec
94. BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI ala BUNIA
95. Ciasto serowo-kokosowe
96. LODOWIEC
97. KOKOSANKA
98. Ciasto kokosowe
99. DESER TIRAMISU
100. RAFAELLO
101. Bezy migdałowe
- 2 -
www.uwielbiam.pl - tu zaczyna siê gotowanie
Przepis: Placek ¶wi±teczny
Co¶ lubuje ostatnio w plackach okoliczno¶ciowych bez okoliczno¶ci - smakuj± zawsze równie dobrze
Składniki:
* Ciasto:
* 150 g masło extra
* 250 g cukru
* 4 kurze całe jaa
* 300 g m±ki pszennej tortowej
* 2 proszku do pieczenia płaskie ły¿eczki
* Kruszonka:
* 300 g m±ki pszennej tortowej
* 250 g cukru
* 2 cukru waniliowego torebki
* 250 g masła extra
* Polewa:
* 1/4 l kremówki
* 1 ły¿ka cukru
Opis przygotowania:
1 - Ciasto: Masło ukrêciæ na pulchn± masê, dodaæ cukier i jajka. M±kê i proszek do pieczenia wymieszaæ,
przesiaæ, dodawaæ do masy. Blachê wyło¿yæ papierem do pieczenia, rozło¿yæ ciasto.
2 - Kruszonka: wymieszaæ odsian± m±kê z cukrem i cukrem waniliowym. Poło¿yæ na wierzchu kawałki
masła, przyrz±dziæ kruszonkê i posypaæ ciasto. Piec około 25 minut w temperaturze 200 c.
3 - Wyj±æ, studziæ przez kilka minut. Kremówkê wymieszaæ z cukrem i polaæ ciasto.
- 3 -
www.uwielbiam.pl - tu zaczyna siê gotowanie
Przepis: Orzechowiec
Przepis dostałam od kole¿anki. Piecze to ciasto na ¶wiêta wielkanocne, choæ jest tak pyszne, ¿e nadaje
siê równie¿ na małe rodzinne zjazdy.
Składniki:
* Ciasto:
* 3 szklanki m±ki
* 1 szklanka cukru
* 20 dag margaryny
* 2 jaja
* 2 mleka łyzki
* 3 miodu łyzki
* 2 ły¿eczki sody
* Masa orzechowa:
* 25 dag włoskich orzechow
* 3 miodu łyzki
* 2 cukru łyzki
* 2 margaryny łyzki
* masa cytrynowa:
* 1/2 kostki masła
* 3 cukru pudru łyzki
* 3 łyzki smietany gestej
* 2 cytryny wycisnac plasterki
Opis przygotowania:
1 - Wymieszaæ wszystkie składniki ciasta. Piec ok 45 min w temp. 180 stopni c.
2 - Przekroiæ ciasto na dwie czê¶ci.
3 - Składniki na masê cytrynow± miksujemy mikserem i przekładamy ni± ciasto. Na wierzch kładziemy
masê orzechow±.
4 - Masa orzechowa:
5 - Rozpu¶ciæ margaryne z cukrem na patelni, dodaæ miód a na samym
6 - Koñcu pokrojone orzechy.
7 - Otrzyman± mas± smarujemy górê ciasta.
- 4 -
www.uwielbiam.pl - tu zaczyna siê gotowanie
Przepis: Ciasto cytrynowe pyszne
To ciasto jest pyszne i bardzo ładnie wyglada na stole ¶wi±tecznym i nie tylko ¶wi±tecznym:) polecam
gor±co!!!
Składniki:
* Biszkopt:
* 5 jaj kurzych
* 5 ły¿ek cukru
* 5 ły¿ek m±ki pszennej tortowej
* 1/2 ły¿eczki proszku do pieczenia
* Masa:
* 3 ¶mietankowe budynie
* 3 szkl wody
* sok z 4 cytryn
* 1 cukru szkl
* 1 masła extra kos
* 3 ¿ółtka
* 350 ml ¶mietanki kremowej 30%
* 1 cukier waniliowy
* 1 ły¿ka cukru pudru
* 2 herbatników prostok±tnych paczki
* czekolada gorzka
* Lukier:
* 1 cukru pudru szkl
* soku z cytryny kilka kropel
* woda
Opis przygotowania:
1 - Biszkopt:
2 - Oddzieliæ ¿ółtka od białek (jajka nie mog± byæ zimne).Do białek dodaæ szczyptê soli i ubiæ na
sztywno,dodawaæ powoli cukier i ubijaæ,dodawaæ po jednym ¿ółtku,ubijaæ.
3 - Proszek do pieczenia rozpu¶ciæ w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodaæ do jajek,dodaæ m±kê i
delikatnie ale dokładnie wymieszaæ.
4 - Piec na prostok±tnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 minut.
5 - Wystudziæ,¶ci±æ cieniutk± warstwê z góry i nas± czyæ wod± z cytryn± i cukrem.
7 - masa:
8 - Zmiksowaæ 1 szkl wody,budynie i ¿ółtka,dodaæ sok z cytryn i jeszcze chwilkê miksowaæ.
9 - Zagotowaæ 2 szkl wody z cukrem,wlaæ budyñ i zagotowaæ.Wystudziæ i utrzeæ z masłem na puszyst±
masê.Wyło¿yæ na biszkopt.
10 - Ubiæ ¶mietankê,cukier waniliowy,cukier puder na sztywno.Ubit± ¶mietanê wyło¿yæ na masê
budyniow± i wyrównaæ.Wyło¿yæ herbatniki na ¶mietanê i polaæ lukrem.
11 - Cało¶æ posypaæ start± , gorzk± czekolad±.
13 - Lukier:
14 - Cukier puder,m±kê wymieszaæ.Dodaæ sok z cytryny i wodê.Wody dodaæ tyle ¿eby lukier nie był za
rzadki.
15 - Utrzeæ mocno a¿ lukier bêdzie miał kolor biały(nie przezroczysty)
- 5 -
Zgłoś jeśli naruszono regulamin