Słodziutka i ciekawa w smaku księżniczka;)
· BISZKOPT
· 4 jaja
· 1/2 szklanki mąki pszennej
· 1/2 szklanki cukru kryształu
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżki kakao
·
· CIASTO
· 6 białek
· 1 szklanka cukru kryształu
· 10 dag wafelków czekoladowych (Prinsessa lub inne)
· 10 dag wiórków kokosowych
· 10 dag orzechów włoskich
· KREM
· 10 dag masła
· 6 żółtek
· 5 łyżek cukru kryształu
· POLEWA CZEKOLADOWA
· 1 mleczna czekolada
· 2 łyżki mleka
· 1 łyżeczka masła
· NAPAR CYTRYNOWY
· 1 cytryna
· pół szklanki wody
Zrobić biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec około 15-20 minut w temperaturze 180 C. Ostudzić i nasączyć naparem przegotowanym z wody wymieszanej z sokiem z cytryny. Zrobić kolejne ciasto. Oddzielić żółtka od białek. 6 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pokrojone na drobno wafelki, orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 20 minut w temperaturze 180 C. Ostudzić. Zrobić krem. 6 żółtek ubić na parze, dodać cukier i nadal ubijać. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo masę jajeczną, cały czas ucierając. Na upieczony i ostudzony biszkopt kakaowy wyłożyć krem, a następnie ciasto z wafelkami i lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Czekoladę połamać i rozpuścić z dodatkiem masła i mleka na małym ogniu. Gorącą polać placek.
Przepis na pyszne ciasto.
· 3 szklanki mąki
· ok. 3 szklanki cukru
· 30 dkg margaryny
· 2 jajka
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżki miodu
· 1 kostka masła śmietankowego
· budyń waniliowy lub śmietankowy
· 30 dkg orzechów włoskich
· polewa czekoladowa
· 1 szklanka mleko
Mąkę, cukier, margarynę, jajka, proszek do pieczenia i miód zagnieść i schłodzić. Z 1/3 ciasta upiec cienki placek i wyjąć. Z 2/3 ciasta wyłożyć prodiż, na to polać karmel. Piec ok. 1/2 godziny. Masa: budyń zagotować w 1 szklance mleka, dodać 2 łyżki cukru, wystudzić i zmiksować z 1 kostką masła śmietankowego. Karmel: 30 dkg orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, 8 dkg cukru i 8 dkg masła. Usmażyć na jasny karmel. Na 2/3 ciasta polanego karmelem ułożyć masę i położyć na to 1/3 ciasta. Polać polewą czekoladową.
ewa121166