Princessa snicers.doc

(27 KB) Pobierz
Princessa

Princessa

 

Słodziutka i ciekawa w smaku księżniczka;)

Składniki

·         BISZKOPT

·         4 jaja

·         1/2 szklanki mąki pszennej

·         1/2 szklanki cukru kryształu

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         2 łyżki kakao

·          

·         CIASTO

·         6 białek

·         1 szklanka cukru kryształu

·         10 dag wafelków czekoladowych (Prinsessa lub inne)

·         10 dag wiórków kokosowych

·         10 dag orzechów włoskich

·          

·         KREM

·         10 dag masła

·         6 żółtek

·         5 łyżek cukru kryształu

·          

·         POLEWA CZEKOLADOWA

·         1 mleczna czekolada

·         2 łyżki mleka

·         1 łyżeczka masła

·          

·         NAPAR CYTRYNOWY

·         1 cytryna

·         pół szklanki wody

·          

Opis przygotowania

Zrobić biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, ciągle ubijając. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec około 15-20 minut w temperaturze 180 C. Ostudzić i nasączyć naparem przegotowanym z wody wymieszanej z sokiem z cytryny. Zrobić kolejne ciasto. Oddzielić żółtka od białek. 6 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pokrojone na drobno wafelki, orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 20 minut w temperaturze 180 C. Ostudzić. Zrobić krem. 6 żółtek ubić na parze, dodać cukier i nadal ubijać. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo masę jajeczną, cały czas ucierając. Na upieczony i ostudzony biszkopt kakaowy wyłożyć krem, a następnie ciasto z wafelkami i lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Czekoladę połamać i rozpuścić z dodatkiem masła i mleka na małym ogniu. Gorącą polać placek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto Snikers

 

Przepis na pyszne ciasto.

 

Składniki

·         3 szklanki mąki

·         ok. 3 szklanki cukru

·         30 dkg margaryny

·         2 jajka

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżki miodu

·         1 kostka masła śmietankowego

·         budyń waniliowy lub śmietankowy

·         30 dkg orzechów włoskich

·         polewa czekoladowa

·         1 szklanka mleko

Opis przygotowania

Mąkę, cukier, margarynę, jajka, proszek do pieczenia i miód zagnieść i schłodzić. Z 1/3 ciasta upiec cienki placek i wyjąć. Z 2/3 ciasta wyłożyć prodiż, na to polać karmel. Piec ok. 1/2 godziny. Masa: budyń zagotować w 1 szklance mleka, dodać 2 łyżki cukru, wystudzić i zmiksować z 1 kostką masła śmietankowego. Karmel: 30 dkg orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, 8 dkg cukru i 8 dkg masła. Usmażyć na jasny karmel. Na 2/3 ciasta polanego karmelem ułożyć masę i położyć na to 1/3 ciasta. Polać polewą czekoladową.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin