Szachownica serowo makowa.doc

(34 KB) Pobierz
Szachownica serowo makowa

Szachownica serowo makowa

 

Składniki

Ciasto kruche:

·         2 szklanki mąki

·         3 łyżki cukru pudru

·         2 żółtka

·         20 dag margaryny

·         2 łyżki śmietany

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

·         1,5 kg białego 2-krotnie mielonego

·         100 g masła

·         0.7szklanki cukru

·         3 jajka

·         2opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem

·         2 łyżki kakao

·         4 łyżki mleka 

      Masa makowa:

·         0.5 kg maku

·         100 g bakalii

·         0.5 szklanki cukru

·         2 jajka

·         0.5 opakowania cukru waniliowego

·         olejek migdałowy(kilka kropel)

·         sok z cytryny

               

Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
 

Masa serowa:

Jajka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać masło i dalej ucierać. Dodać ser i budyń. Rozetrzeć na pulchną masę.
 

Masa makowa:

Mak sparzyć gorącą wodą. Jak wystygnie odcedzić, 2-krotnie zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mak, olejek, sok z cytryny i pokrojone bakalie. Pod koniec ucierania dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
 

Szachownica:

Ser podzielić na dwie części w stosunku 2:1. Mniejszą część zostawić a drugą układać na kruchym cieście w podłużne pasy na przemian z makiem do wyczerpania obu mas. Teraz pozostały ser podzielić znów na pół i do jednej dodać kakao i mleko i wymieszać. Teraz układać na pierwszej warstwie, tam gdzie ser biały to ser z kakaem, a tam gdzie mak to ser biały. Warstwy wyrównać i wstawić do piekarnika o temp. 180 - 200 stopni na około 40 - 50 min.(ale to zależy od piekarnika- trzeba po prostu sprawdzać:) Placek po całkowitym ostygnięciu wyjąć z formy i udekorować rozpuszczoną czekoladą lub polewą, robiąc cienkie pasy tam gdzie łączy się ser ciemny i jasny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin