Kluski czarne.pdf
(
45 KB
)
Pobierz
732267830 UNPDF
Kluski czarne (tarte )
-półtora kg ziemniaków
-sól
Ziemniaki obrać i podzielić na dwie części. Jedną część ugotować w osolonej wodzie, drugą zetrzeć
na tarce o drobnych oczkach. Surowe ziemniaki wlać do lnianego woreczka i bardzo mocno
odcisnąć. Odciśniętą wodę na chwilę zostawić na boku, gdy zbierze się osad na dnie, wodę odlać, a
krochmal dodać do odciśniętych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę,
jeszcze gorące łączymy z surowymi, całość dobrze mieszamy na jednolitą masę, formujemy z niej
kluski. Gotujemy do miękkości.
Uwaga
Gotować zaraz po uformowaniu, ugotowane można odsmażać.
Plik z chomika:
elasmir
Inne pliki z tego folderu:
Byki.pdf
(236 KB)
Ziemniaki pieczone w płatkach.pdf
(196 KB)
Pieczywo na kilka sposobów.pdf
(46 KB)
Naleśniki na 30 sposobów.pdf
(129 KB)
Ziemniaki pieczone w mundurkach.pdf
(43 KB)
Inne foldery tego chomika:
1.Pomocnik
2.Wideo
3.Teksty
Alkohol
Grilowanie
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin