Kluski czarne.pdf

(45 KB) Pobierz
732267830 UNPDF
Kluski czarne (tarte )
-półtora kg ziemniaków
-sól
Ziemniaki obrać i podzielić na dwie części. Jedną część ugotować w osolonej wodzie, drugą zetrzeć
na tarce o drobnych oczkach. Surowe ziemniaki wlać do lnianego woreczka i bardzo mocno
odcisnąć. Odciśniętą wodę na chwilę zostawić na boku, gdy zbierze się osad na dnie, wodę odlać, a
krochmal dodać do odciśniętych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę,
jeszcze gorące łączymy z surowymi, całość dobrze mieszamy na jednolitą masę, formujemy z niej
kluski. Gotujemy do miękkości.
Uwaga
Gotować zaraz po uformowaniu, ugotowane można odsmażać.
732267830.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin