Wypieki kudłaczy (odc. 002) Biszkopt królowej Wiktorii.pdf

(31 KB) Pobierz
kuchnia.tv
kuchnia.tv
Biszkopt królowej Wiktorii
trudność: łatwe
Ciasto:
250 g masła plus trochę do wysmarowania formy
250 g miałkiego cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego (Na szklankę mąki przypada 1 ½ łyżeczki (od
herbaty) proszku do pieczenia i pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki mieszamy. Aby uzyskać
większą ilość mąki, składniki proporcjonalnie zwiększamy.)
Masa maślana:
250 g cukru pudru
125 g miękkiego masła
2 łyżeczki gorącej wody
1 łyżeczka cynamonu
Do podania:
250 g dżemu malinowego
cukier puder, do posypania
Przygotowanie:
Do miski włożyć masło i wsypać cukier. Ucierać mikserem, aż masa stanie się niemal biała (około
5 minut). Nadal miksując wbijać po jednym jajku. Dodać ekstrakt waniliowy i mąkę, wymieszać
delikatnie łyżką lub szpatułką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem dwie tortownice o średnicy 23 cm. Przełożyć ciasto
do nasmarowanych form, piec 25-30 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest w środku upieczone,
można wbić w nie patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek będzie suchy,
oznacza to, że ciasto jest już dobrze upieczone. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić w
formach na 5 minut, a następnie wyjąć je z form i odstawić do wystygnięcia na metalowej kratce.
W czasie, kiedy ciasto stygnie, przyrządzić masę maślaną. Do miski wsypać cukier puder, włożyć
masło i wlać wodę. Mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać cynamon i jeszcze raz wymieszać.
Z jednego z ciast skroić górną warstwę, tak, aby powstała równa powierzchnia. Posmarować
ciasto dżemem malinowym, a na to nałożyć warstwę masy maślanej. Przykryć drugim ciastem i
lekko docisnąć. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
© Dave Myers i Si King
Przepis z programu Wypieki Kudłaczy.
(odc.2)
1 z 1
2010-02-16 15:54
242111730.001.png 242111730.002.png 242111730.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin