Ciasto ślimaczek
ciasto ciemne:9 jajek3/4 szklanki mąki3/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4szkalnki cukru3 czubate łyżeczki ciemnego kakao1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowyciasto jasne:3 jajka1/2 szklanki cukru2 czubate łyżki mąki2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniamały cukier waniliowykrem:375 gramKasi2 łyżki cukru pudru2 serki waniliowe homogenizowane 400 gram(2x200gram)dodatkowo:1 słoik dżemu smak dowolny(ja dałam śliwkowy)3 galaretki cytrynowe lub agrestoweponcz:woda ostudzona przegotowanacukiersok z cytrynyewentualnie 2 łyżki alkoholu
Wykonanie:
Ciasto ciemne:Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier i dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki i proszek do pieczenia i kakao ,delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x40cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, piec około 50 min 180st.ciasto jasne:Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę ,z odrobiną soli.Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, następnie po jednym żółtku.Na końcu dodać obydwie mąki ,wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać .Główną blachę, którą wkładamy do pieca, wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt.Piec w 160-170ºC około 15-20 min.Upieczony biszkopt, wyłożyć na ściereczkę, papierem do gory, delikatnie ściągnąć.Zwinąć roladę razem ze ścierką(tak żeby była cienka i długa),pozostawić do wystygnięcia.krem:Margarynę Kasię utrzeć z cukrem pudrem do białości, pod koniec dodawać po jednej łyżce serka waniliowego(wszystkie składniki powinny być z lodówki)trochę kremu zostawić do rolady.Ciemne ciasto, przekroić na pół, nasączyć ponczem, posmarować lekko dżemem,, na to rozsmarować krem, przykryć drugim ciastem.Roladę lekko rozwinąć, pomazać dżemem i resztą kremu, pokroić w cienkie kawałki, ułożyć na cieście.Galaretki rozpuścić w 5 szklankach wrzącej wody, wystudzić, jak będzie tężeć, zalać ciasto łyżką, odstawić do lodówki aż dobrze zastygnie.Smacznego.
Iwonn13