SPRAWOZDANIE
Ćwiczenie 2
REAKCJE CHARAKTERYSTYCZNE CUKROWCÓW
1. Cel ćwiczenia
Celem ćwiczenia jest zapoznanie się z charakterystycznymi reakcjami barwnymi cukrów prostych, dwucukrów i wielocukrów. Reakcje te umożliwiają odróżnienie cukrowców od innych związków organicznych, a także pozwalają określić strukturę cząsteczki cukrowca i stwierdzić obecność poszczególnych grup funkcyjnych.
2. Przebieg ćwiczenia
Wykrywanie wielocukrów (próba Lugola)
Cukrowce o dużych wymiarach i uporządkowanej strukturze tworzą z jodem barwne kompleksy. Na przykład amyloza i amylopektyna, barwią się na kolor niebieski i fioletowy, glikogen na brunatnoczerwono, a dekstryny -na czerwono.
Wykonanie doświadczenia
Odmierzyliśmy do probówek po 1 mililitrze roztworu skrobi, d-ksylozy, sacharozy, glukozy, glikogenu, substancji nieznanej i wody destylowanej, dodaliśmy po 1 ml płynu Jugola i wymieszaliśmy.
Odróżnianie cukrów redukujących od nieredukujących (próba Benedicta)
Właściwości redukujące posiadają wszystkie monosacharydy oraz te dwucukry, których grupy karbonylowe nie są zablokowane. Powoduje to, że w środowisku alkalicznym cukrowce mogą redukować tlenki i wodorotlenki metali ciężkich, utleniając się do kwasów karboksylowych, wedle podanego równania.
Odczynnik Benedicta składa się z soli miedzi (CuS04), czynnika alkalizującego (Na2CO3) oraz cytrynianu sodu. Wytrącenie się osadu, świadczy o właściwościach redukujących cukrów.
Przygotowaliśmy 9 probówek z 2,5 ml odczynnika Benedicta. Do probówek dodaliśmy po 0,5 ml roztworu d-ksylozy, arabinozy, glukozy, fruktozy, maltozy, sacharozy, skrobi, substancji nieznanej i wody destylowanej. Zawartość probówek zamieszaliśmy i umieściliśmy we wrzącej łaźni wodnej na 5 minut. Następnie wyjęliśmy próbki i schłodziliśmy pod bieżącą wodą.
Odróżnianie cukrów prostych od dwucukrów redukujących (próba Barfoeda)
Próba jest modyfikację reakcji Benedicta. Redukcję jonów miedziowych prowadzi się w środowisku lekko kwaśnym, co powoduje, że reakcja przebiega znacznie wolniej, ale jej szybkość jest różna dla cukrów prostych i dwucukrów redukujących. Wolna grupa karbonylowa dwucukrów jest mało reaktywna i związki te ujawniają swój charakter redukujący dopiero po 15 minutowym ogrzewaniu (hydroliza).
Do probówek zawierających po l ml roztworu d-ksylozy, arabinozy, glukozy, fruktozy, maltozy, sacharozy, skrobi, nieznanej substancji i wody destylowanej dodaliśmy po 2,5 ml odczynnika Barfoeda. Próbki wstawiliśmy do wrzącej łaźni wodnej. Wyniki zapisywaliśmy po 5 minutach.
Próba Seliwanowa
Pod działaniem kwasu solnego ketozy przekształcają się w pochodne furfuralowe, które w kondensacji z rezorcyną tworzą czerwone produkty. Po ogrzewaniu próbki z odczynnikiem Seliwanowa w obecności 3-krotnie rozcieńczonego kwasu solnego, pojawi się zabarwienie świadczące o obecności ketozy. Po dłuższym czasie ogrzewania nastąpi izomeryzacja aldozy na ketozę i również pojawi się zabarwienie.
Do probówek odmierzyliśmy po 1 ml roztworu glukozy, fruktozy, sacharozy i maltozy. Do probówek dodaliśmy po 1 ml odczynnika Seliwanowa i ogrzewaliśmy we wrzącej łaźni wodnej przez 15 minut. Po 5 minutach - wynik pozytywny na obecność ketoz. Po dłuższym czasie ogrzewania pojawiły się również aldozy – czerwone zabarwienie.
3. Wyniki:
Próba Barfoeda:
CzasCukier
po 5 minutach
D-ksyloza
+ osad
Arabinoza
Glukoza
Fruktoza
Maltoza
-
Skrobia
Sacharoza
H2O
?
Próba Benedicta:
Czas
Cukier
po 5 minutach i ochłodzeniu
+
(+) bo za długo
Próba Lugola:
żółty
czarny/brunatny
Glikogen
pomarańczowy
Próba Seliwanowa:
po 15-20 minutach
szczygii91