Prowadzenie działalności gospodarczej.pdf

(651 KB) Pobierz
Microsoft Word - Kelner_512[01].Z4.05_u.doc
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Anna Araszkiewicz
Patryk Araszkiewicz
Prowadzenie działalności gospodarczej 512[01].Z4.05
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2007
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
397131011.002.png 397131011.003.png 397131011.004.png
Recenzenci :
mgr inż. Małgorzata Zysnarska
mgr Andrzej Kobylec
Opracowanie redakcyjne:
mgr Anna Araszkiewicz
mgr Patryk Araszkiewicz
mgr Ewa Wasilewska
Konsultacja:
mgr inż. Andrzej Zych
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 512[01].Z4.05
prowadzenie działalności gospodarczej zawartej w modułowym programie nauczania dla
zawodu kelner.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
1
SPIS TREŚCI
1.Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
4. Materiał nauczania
7
4.1. Podstawy prowadzenia działalności gospodarczej
7
4.1.1.Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
10
4.1.3. Ćwiczenia
10
4.1.4. Sprawdzian postępów
12
4.2. Rejestracja działalności usługowej
13
4.2.1.Materiał nauczania
13
4.2.2. Pytania sprawdzające
15
4.2.3. Ćwiczenia
15
4.2.4. Sprawdzian postępów
18
4.3. Biznesplan działalności usługowej
19
4.3.1.Materiał nauczania
19
4.3.2. Pytania sprawdzające
23
4.3.3. Ćwiczenia
23
4.3.4. Sprawdzian postępów
25
4.4. Procedury ustalania i kalkulacji cen
26
4.4.1.Materiał nauczania
26
4.4.2. Pytania sprawdzające
30
4.4.3. Ćwiczenia
30
4.4.4. Sprawdzian postępów
34
4.5. Podatki w działalności usługowej
35
4.5.1. Materiał nauczania
35
4.5.2. Pytania sprawdzające
38
4.5.3. Ćwiczenia
38
4.5.4. Sprawdzian postępów
41
4.6. Dokumentacja funkcjonowania działalności usługowej
42
4.6.1.Materiał nauczania
42
4.6.2. Pytania sprawdzające
45
4.6.3. Ćwiczenia
46
4.6.4. Sprawdzian postępów
47
4.7. Dokumentacja związana z pracownikiem
48
4.7.1.Materiał nauczania
48
4.7.2. Pytania sprawdzające
52
4.7.3. Ćwiczenia
52
4.7.4. Sprawdzian postępów
53
5. Sprawdzian osiągnięć
54
6. Literatura
58
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
2
3. Cele kształcenia
6
1. WPROWADZENIE
Poradnik będzie Ci pomocny w przyswojeniu wiedzy z zakresu prowadzenia działalności
gospodarczej w ramach modułu: organizacja serwisu specjalnego oraz imprez
okolicznościowych.
W poradniku zamieszczono:
wymagania wstępne, zawierające wykaz umiejętności, jakie powinieneś mieć opanowane,
abyś mógł bez problemów przystąpić do realizacji programu tej jednostki modułowej
i korzystać z poradnika,
cele kształcenia wraz z wykazem umiejętności, jakie nabędziesz podczas realizacji tej
jednostki modułowej,
materiał nauczania, zawierający wiadomości teoretyczne, które pozwolą Ci samodzielnie
przygotować się do wykonania ćwiczeń i zaliczenia sprawdzianów z tej jednostki
modułowej,
zestaw pytań przydatny do samodzielnego sprawdzenia, czy już opanowałeś podane treści,
ćwiczenia, które pomogą Ci zweryfikować wiadomości teoretyczne oraz ukształtować
umiejętności praktyczne,
sprawdzian osiągnięć, przykładowy zestaw zadań. Pozytywny wynik sprawdzianu
potwierdzi, że dobrze pracowałeś podczas zajęć i zdobyłeś wiedzę i umiejętności z zakresu
tej jednostki modułowej,
wykaz literatury uzupełniającej.
Jeżeli będziesz miał trudności ze zrozumieniem tematu lub ćwiczenia, poproś nauczyciela
o wyjaśnienie lub sprawdzenie, czy dobrze wykonujesz czynność.
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
3
512[01].Z4
Organizacja serwisu specjalnego oraz
imprez okolicznościowych
512[01].Z4.01
Przygotowanie potraw
w obecności konsumenta
512[01].Z4.02
Obsługa gości w pokoju
hotelowym
512[01].Z4.03
Organizacja i obsługa imprez
okolicznościowych
512[01].Z4.04
Porozumiewanie się w języku obcym
512[01].Z4.05
Prowadzenie działalności gospodarczej
Schemat układu jednostek modułowych
áProjekt wspłfinansowany ze środkw Europejskiego Funduszu SpołecznegoÑ
4
397131011.005.png 397131011.001.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin