KARARTA,CHAR. I ZAGR.- PRACOWNIK GOSPODARSTWA MLECZARSKIEGO.doc

(186 KB) Pobierz

tytuł dział€

 

 

.. | Pracownik gospodarstwa mleczarskiego

 

 

MIĘDZYNARODOWA KARTA CHARAKTERYSTYKI ZAGROŻEŃ ZAWODOWYCH

 

 

PRACOWNIK GOSPODARSTWA MLECZARSKIEGO

Kto to jest pracownik gospodarstwa mleczarskiego?

 

Jest to pracownik pracujący w gospodarstwie mleczarskim. Zajmuje się karmieniem, pojeniem, czyszczeniem, dojeniem, zaganianiem na stanowiska zwierząt np. krów, kóz, owiec. Wykonuje również inne prace gospodarskie niezbędne podczas hodowli.

Jakie zagrożenia wiążą się z wykonywaniem tego zawodu?

·              Pracownicy gospodarstw mleczarskich mogą ulec urazom na skutek np. kopnięcia, ugryzienia, ubodzenia przez zwierzęta podczas ich obrządzania i doglądania.

·              Podczas pracy przy nawozach lub silosach pracownicy gospodarstw mleczarskich mogą być narażeni na wydzielające się niebezpieczne gazy.

·              Duże ilości pyłu organicznego w gospodarstwie mleczarskim mogą powodować u pracowników tych gospodarstw poważne problemy zdrowotne.

·              Kontakt z chorymi zwierzętami może powodować większe ryzyko zakażenia chorobami odzwierzęcymi.

·              Pracownicy gospodarstw mleczarskich narażeni są na urazy w wyniku poślizgnięcia, upadku zwłaszcza w przypadku złego oświetlenia budynków hodowlanych.

·              Praca pracownika gospodarstwa mleczarskiego często wymaga przenoszenia ciężkich i nieporęcznych ładunków, wykonywania czynności powtarzalnych (np. dojenie), w wymuszonej pozycji ciała. Może to być przyczyną urazów i bólów pleców, ramion i rąk.

Czynniki środowiska pracy związane z wykonywanym zawodem oraz ich możliwe skutki dla zdrowia

 

Czynniki mogące powodować wypadki

 

·              Śliskie, nierówne nawierzchnie i schody wewnątrz i na zewnątrz budynków (w tym oblodzone w zimie) - możliwość urazów w wyniku poślizgnięcia i upadku

·              Pracujące maszyny i części maszyn - możliwość urazów

 

·              Zwierzęta gospodarskie, gryzonie, owady - możliwość urazów w wyniku kopnięcia, ubodzenia, przygniecenia, podeptania, ugryzienia

 

·              Niskie stężenie tlenu i wysokie stężenie dwutlenku azotu lub dwutlenku węgla - możliwość zatrucia lub nawet uduszenia podczas pracy w silosach [patrz: uwaga 1]

·              Pył karmy dla zwierząt w połączeniu z powietrzem – możliwość urazów w wyniku eksplozji

 

·              Silnie działające rozpuszczalniki alkaliczne stosowane jako środki czyszczące – możliwość poparzeń chemicznych

 

·              Trujące gazy o wysokim stężeniu takie jak amoniak, siarkowodór, dwutlenek węgla, metan wydzielające się podczas mieszania nawozu - możliwość podrażnienia spojówek oczu i śluzówki nosa, osłabienie zmysłu powonienia, bólów głowy

·              Rozpuszczalniki organiczne stosowane do czyszczenia pomieszczeń - możliwość reakcji uczuleniowych oraz poparzeń skóry

Czynniki fizyczne

 

·              Nadmierny hałas emitowany przez młynki i mieszarki, dojarki oraz przez zwierzęta - możliwość uszkodzenia słuchu

 

·              Zmienne warunki atmosferyczne (niska, wysoka temperatura i wilgotność, promieniowanie UV) - możliwość udaru słonecznego, odmrożeń, ostrych i przewlekłych chorób układu oddechowego

 

·              Przeciągi i niska temperatura w nie ogrzewanych stodołach, oborach, zlewniach mleka - możliwość chorób reumatycznych, zwyrodnienia stawów

 

Czynniki chemiczne i pyły

 

·              Środki do płukania, czyszczenia, dezynfekcji i środki bakteriobójcze oraz ich pary zawierające substancje drażniące i alergeny - możliwość zapalenia skóry i podrażnienia dróg oddechowych


 

·              Dodatki do kiszonek (kwas mrówkowy) - możliwość podrażnienia oczu i dróg oddechowych

·              Środki farmaceutyczne i dodatki do paszy - możliwość zatruć

 

·              Siarkowodór – możliwość dolegliwości ze strony układu nerwowego, bólów głowy, podrażnienia spojówek, osłabienia zmysłu powonienia

 

·              Pył organiczny respirabilny (pył zwierzęcy, pył z karmy i ściółki, pył z siana i ziaren) - możliwość ostrego i przewlekłego zapalenie oskrzeli, astmy zawodowej, przewlekłej, obturacyjnej choroby płuc

Czynniki biologiczne

 

·              Materiały zawierające pleśń - możliwość wystąpienia chorób uczuleniowych płuc, w tym tzw. "płuca farmera", alergicznego zapalenia pęcherzyków płucnych i astmy oskrzelowej

·              Chore zwierzęta i ich wydaliny, produkty pochodzenia zwierzęcego jak również skażona woda, gleba lub rośliny- możliwość zarażenia chorobami odzwierzęcymi w tym brucellozą

 

·              Mikroorganizmy chorobotwórcze bytujące w glebie - możliwość zakażenia, w wyniku kontaktu z otwartymi ranami (m.in. tężcem)

 

Czynniki ergonomiczne, psychospołeczne i związane z organizacją pracy

 

·              Nadmierny wysiłek fizyczny, wymuszona pozycja ciała, wykonywanie czynności powtarzalnych (np. podczas dojenia ręcznego) - możliwość dolegliwości bólowych wynikających z przeciążenia układu mięśniowo - szkieletowego

·              Niedostateczne oświetlenie - możliwość dyskomfortu prowadzącego do obniżenia wydajności i bezpieczeństwa pracy

·              Nieprzyjemna woń nawozu, wydalin i wydzielin zwierząt - możliwość uczucia dyskomfortu

·              Odpowiedzialność za mienie dużej wartości ekonomicznej i dobro zwierząt, praca jednoosobowa, nieoczekiwane wydarzenia (chore zwierzę, awaria maszyny), szybkie tempo pracy w dojarni i złe warunki pracy - możliwość stresu psychicznego

 

 

 

 

Działania profilaktyczne

 

Należy stosować obuwie ochronne ze spodami przeciwpoślizgowymi oraz odzież ochronną.

Należy przestrzegać wszystkich zalecanych środków ostrożności przy wchodzeniu do pomieszczeń zamkniętych (silosy).

Należy stosować rękawice chroniących przed czynnikami chemicznymi, a jeśli to nie jest możliwe, używać kremy ochronne.

Należy stosować środki ochrony układu oddechowego oraz oczu przy pracy w obecności dużych ilości pyłu.

Należy stosować bezpieczne metody podnoszenia i przenoszenia ciężkich lub nieporęcznych ładunków oraz stosować urządzenia mechaniczne ułatwiające podnoszenie i przenoszenie.

Należy zainstalować efektywne oświetlenie, w razie potrzeby stosować oświetlenie miejscowe.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin