Soki dla papug.txt

(7 KB) Pobierz
   Sok ze �wie�ych owoc�w i warzyw jest  �atwo dost�pnym �rodkiem spo�ywczym bogatym w witaminy, minera�y i enzymy. Papugi s� biologicznie dostosowane do pobierania tych wszystkich sk�adnik�w w�a�nie z ro�lin. Poniewa� robienie soku usuwa b�onnik, wa�ne sk�adniki �ywieniowe i fitochemiczne znajduj�ce si� w ro�linach s� przyswajane �atwo i z ma�ym wysi�kiem ze strony uk�adu trawiennego. Owoce i warzywa s� wygodnym �r�d�em enzym�w. Enzymy s� wyj�tkowo wa�ne dla zdrowia, poniewa� umo�liwiaj� i przyspieszaj� podstawowe chemiczne reakcje, kt�re s� konieczne dla �ycia. S� one konieczne do trawienia �ywno�ci, stymulowania umys�u, dostarczania energii kom�rkowej.

     Amerykanie (Polacy te� - t�um.) coraz bardziej doceniaj� soki. Magazyn "Enterpreneur" ocenia soki jako jedn� z najbardziej dochodowych ga��zi przemys�u. Mo�emy si� sami w domu bawi� w robienie sok�w przy u�ycie sokowir�wki. Mo�e to by� �atwym i tanim sposobem otrzymywania koncentrat�w witamin, minera��w i innych sk�adnik�w od�ywczych, kt�rych my i nasze papugi potrzebujemy w naszej codziennej diecie. �wie�y sok dostarcza tych sk�adnik�w w warto�ciowszej postaci ni� stworzone w laboratorium tabletki.

   Dr Dave McCluggage, wysoce respektowany holistyczny weterynarz robi soki z r�nych kombinacji owoc�w i warzyw, nie tylko dla swoich papug, ale i dla swojej ludzkiej rodziny. Radzi on, aby dawa� papudze soki z preferowanych przez ni� owoc�w i warzyw. Twierdzi, �e zawsze dobrym wyborem s� jab�ka, a tak�e marchewka, szpinak, jarmu�. M�wi, �e jakkolwiek b�onnik jest r�wnie� cennym sk�adnikiem papuziej diety, to soki koncentruj� du�e ilo�ci sk�adnik�w od�ywczych w smacznej cieczy, �atwej do skonsumowania przez papugi. Sugeruje oferowanie pozosta�o�ci z procesu robienia sok�w jako osobnego posi�ku lub zapieczonego w ptasi chleb.

    Owoce s� dojrza�� zal��ni� ro�liny. S� pe�ne witamin, minera��w i enzym�w. Niekt�re owoce zawieraj� proteiny i r�wnie� t�uszcz. Owoce cytrusowe i jagody s� bogate w bioflawonoidy. Warzywa s� zielnymi ro�linami, kt�re mog� by� jedzone w ca�o�ci lub cz�ci (korzenie, li�cie, nasiona, kwiaty). S� z�o�one g��wnie z wody i mog� tak�e zawiera� du�o witamin i minera��w.

    Papugi lubi� wiele smak�w, konsystencji i kolor�w owoc�w i warzyw. Soki nie powinny by� u�ywane jako substytuty �wie�ego po�ywienia, a tylko jako dodatkowe �r�d�o witamin i minera��w. Wi�kszo�� papug nie mo�e zje�� wystarczaj�co du�o zwyk�ego po�ywienia dziennie aby otrzyma� optymalny poziom sk�adnik�w od�ywczych. Cz�ciowo z tego powodu, �e nasze po�ywienie ro�nie w ubogich glebach, kt�re zosta�y wyja�owione. Do tego nale�y doda� d�ugie przechowywanie produktu zanim dotrze na rynek. 

    Kiedy u�ywa si� komercyjnie przygotowanych witaminowo-mineralnych dodatk�w mo�emy �atwo przedawkowa� i wp�yn�� negatywnie na delikatnie zbalansowane systemy papug. Negatywne efekty mog� si� zamanifestowa� na wiele sposob�w, np. nadpobudliwo��, nerwowo��, agresja, wyrywanie pi�r, a nawet uszkodzenia organ�w wewn�trznych. Przedawkowania mo�na unikn�� podaj�c papugom soki - skoncentrowane, ale naturalne �r�d�o sk�adnik�w od�ywczych. 

    Najistotniejsz� r�nic� pomi�dzy ca�ym produktem a sokiem jest to, �e robienie soku eliminuje b�onnik, kt�ry jest niestrawialny, w zwi�zku z czym sok jest �atwiejszy do strawienia. S� gotowe soki, jednak kiedy robimy je sami, dok�adnie wiemy co zawieraj�. Nie ma niebezpiecze�stwa, �e dodane zosta�y: cukier, s�odziki, konserwanty i tym podobne dodatki. Wi�kszo�� komercyjnie przygotowywanych sok�w jest przygotowywana w wysokich temperaturach co niszczy wiele warto�ciowych sk�adnik�w od�ywczych. Dodatkowo, robienie sok�w pozwala na kreatywno�� - mo�na soki dowolnie ��czy�, pozwalaj�c wybiera� papudze najbardziej odpowiadaj�cy jej smak. 

    Jest bardzo �atwo robi� �wie�e, zdrowe soki dla naszych papug i dla nas. Potrzebne s� tylko: sokowir�wka i dobrej jako�ci produkt. Owoce i warzywa powinny by� hodowane bez u�ycia  pestycyd�w, najlepiej z hodowli ekologicznych. Tradycyjnie rosn�ce tropikalne owoce powinny by� obrane ze sk�rki, aby usun�� pestycydy, kt�rych u�ycie jest legalne w wielu krajach. 

    Kupuj tylko takie ilo�ci produkt�w, kt�re zu�yjesz w ci�gu kilku dni. Dok�adnie myj, mo�esz u�y� specjalnej szczoteczki do warzyw. Po dok�adnym umyciu obierz ze sk�rki. Pozostawiaj pestki (poza jab�kami). Przy jab�kach usu� dok�adnie ogryzek (�uski dooko�a pestek) aby usun�� mo�liwe cyjanidy. Szypu�ka i li�cie mog� zosta�. Jednak�e zielone cz�ci marchewki i rabarbaru musz� zosta� usuni�te, zawieraj� bowiem substancje toksyczne. �eby zrobi� sok z zielonych warzyw, jak jarmu�, wszelkie gatunki kapusty, szpinak, rzepa (Brassica rapa) bardziej zno�nym nale�y zmiesza� go z jab�kiem lub marchewk�.

    Niewielkiej ilo�ci ptak�w mo�na podawa� sok r�cznie w fili�ance, dla wi�kszej ilo�ci najwygodniejsze jest moczenie w soku �ywno�ci (chleb dla ptak�w, biszkopty, itp.). Idealnie, �wie�y sok powinien by� skonsumowany zaraz po zrobieniu, cho� pozosta�o�ci mog� by� kr�tko przechowywane w lod�wce w szczelnie zamkni�tym zamkni�tym s�oiku lub zamro�one w pojemniku na kostki lodowe. Niekt�re sk�adniki s� tracone podczas zamra�ania, ale sok ci�gle jeszcze jest smaczny i zdrowy. 

    Jak b�dziesz eksperymentowa� z robieniem sok�w odkryjesz kombinacje, kt�re sprawiaj� przyjemno�� twojej papudze. Dobrym pierwszym sokiem mo�e by� kombinacja soku z 4-5 marchewek, po��wki jab�ka (bez pestek), p�centymetrowego plasterka imbiru. 

    Warzywa, z kt�rych trudno zrobi� sok (czosnek, broku�y, zielenina) nale�y wk�ada� do sokowir�wki razem z marchewk�. Poniewa� jab�ka zawieraj� naturalny cukier dodaje si� je do sok�w z warzyw. Wszystkie s�odkie owoce powinny by� u�ywane ostro�nie, i raczej jako dodatek do innych sok�w. Soki zawieraj� cukry proste, kt�re nie s� tak szkodliwe jak cukry z�o�one. Papugi, kt�re s� sk�onne do oty�o�ci, jak amazonki, nie powinny mie� nieograniczonego dost�pu do sok�w. Soki bowiem, mimo �e s� bardzo zdrowe, nie s� niskokaloryczne. 

    Prawdopodobnie z powodu jasnopomara�czowego koloru i s�odkiego smaku papugi uwielbiaj� sok z marchewki. �wie�e marchewki s� smaczne i zawieraj� wiele sk�adnik�w od�ywczych. Cia�o zamienia beta-karoten w witamin� A, kt�ra jest wa�na dla systemu immunologicznego i pomaga w zdrowym wzro�cie kom�rki. Jest tak�e mocnym antyutleniaczem, kt�ry neutralizuje toksyny w organizmie. Marchewki zawieraj� tak�e ostatnio odkryty alfa-karoten, kt�ry, s�dzi si�, �e ma dzia�anie antyrakowe. Jedna marchewka d�uga na 17 cm, gruba na 2.5 cm ma w sobie 27 mg wapnia, 26 mg fosforu, 0.5 mg �elaza, 34 mg sodu, 246 mg potasu, 7930 IU wit. A, �ladowe ilo�ci wit. B-complex, 6 mg wit. C, magnez, chrom. 

    Sok z marchewki pomaga w usuni�ciu z organizmu metali ci�kich. Papugi s� nara�one na zatrucia metalami ci�kimi z wielu �r�de�, np. z naczy� kuchennych, wody, kt�r� pij�, powietrza, i szczeg�lnie zieleniny, kt�r� jedz�. Tak wi�c, u�ycie soku mo�e by� bardzo wa�ne dla ich zdrowia.

 

WITAMINA C
jarmu� 
pietruszka 
szpinak 
broku�y 
s�odka papryka 
truskawki
WITAMINA A
marchewka 
seler
WITAMINA B
jarmu� 
szpinak 
og�rek 
seler 
czosnek - jest dodatkowo mocnym naturalnym antybiotykiem 
szparagi 
broku�y
WITAMINA E
szpinak 
marchewka 
szparagi
WITAMINA K
rzepa 
broku�y
INNE WARZYWA I OWOCE NA SOKI

jab�ka 
korze� imbiru 
wi�nie i czere�nie 
bor�wki (czarne jagody) 
ananas 
kalarepa 
burak, botwina 
rzodkiewka 
li�cie mniszka 
pomara�cza 
winogrona 
pomidor 
ziemniaki 
�urawina
 

    UWAGA! Zawsze u�ywaj szpinaku i pietruszki ostro�nie

 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin