Sernik z białą czekoladą i jagodami*Spód:250 g ciasteczek w czekoladzie (używam ciastek Digestive)100 g masła, roztopionego i ostudzonegoMasa:1 kg sera mielonego (bardzo lubię ser mielony Piątnicy)1 budyń waniliowy (40 g)90 g cukrucukier waniliowy3 jajka50 g miękkiego masła200 g białej czekolady, pokrojonej na małe kawałeczkiopcjonalnie: 50-70 g jagód lub innych owoców jagodowych (maliny, poziomki, etc)Ciasteczka pokruszyć w malakserze (lub wałkiem). Połączyć z masłem. Wylepić nimi spód i boki tortownicy o średnicy 23-25 cm. Ja zwykle robię bardzo cienki spód i boki wysokie na pół wysokości boku tortownicy. Tortownicę owinąć folią aluminiową (ma to zapobiec wypływaniu masła).Piekarnik nagrzać do 180 st C.Wstawić tortownicę, podpiekać spód 10 minut. Wyjąć z piekarnika.Ser zmiksować z budyniem, cukrem i wanilią. Miksując dodawać po jednym jajku i masło. Na końcu wmieszać do masy czekoladę.Wlać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć owoce.Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 st C i piec sernik 45-50 minut. Gdyby za szybko się rumienił, należy wierzch przykryć folią aluminiową.Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić sernik do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.Zimny sernik przełożyć do lodówki i schłodzić go przez 4-6 godzin.Smacznego!--
jadwiga04