Sola ze szpinakiem i gorgonzolą
Sola: • 220 g filetów z soli • 1/2 szklanki mleka • 1/2 szklanki mąki • 2 łyżki oleju do smażenia • sól i pierz Szpinak i sos z gorgonzoli: • 150 g szpinaku • 2 łyżki masła • 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18% • 1 łyżka soku z cytryny • 50 g sera gorgonzola Dodatki: biały ryż, cząstki cytryny do serwowania Wykonanie:
· Szpinak opłukać, odciąć twarde łodyżki, osuszyć na papierowym ręczniku. Włożyć na patelnię, doprawić solą i pieprzem, wlać 2 łyżki wody i podgrzewać na średnim ogniu, aż szpinak zwiędnie. Dokładnie odcisnąć z wody, posiekać i odłożyć. Nastawić ryż na gotowanie.
· Filety z soli oprószyć lekko solą i pieprzem. Mleko wlać na płaski talerz, mąkę wsypać na drugi. Filety zanurzać w mleku a następnie obtaczać w mące. Smażyć z dwóch stron na oleju na rozgrzanej patelni, aż będą miały chrupiącą skórkę i się zrumienią.
· Na czystej patelni rozgrzać masło (można sklarować, zebrać i usunąć pianę), zmniejszyć ogień, dodać śmietankę i sok z cytryny. Jak sos zgęstnieje dodać szpinak, wymieszać i odstawić z ognia. Do gorącego sosu dodać pokrojony ser gorgonzola. Doprawić ewentualnie solą (ser gorgonzola jest dość słony) oraz pieprzem.
· Solę ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z cząstkami cytryny oraz białym ryżem.
danilo2002