Sola ze szpinakiem i gorgonzolą.doc

(157 KB) Pobierz
Sola ze szpinakiem i gorgonzolą

Sola ze szpinakiem i gorgonzolą

 

Sola:

220 g filetów z soli
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
2 łyżki oleju do smażenia
sól i pierz

Szpinak i sos z gorgonzoli:

150 g szpinaku
2 łyżki masła
1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18%
1 łyżka soku z cytryny
50 g sera gorgonzola
Dodatki: biały ryż, cząstki cytryny do serwowania


Wykonanie:

·         Szpinak opłukać, odciąć twarde łodyżki, osuszyć na papierowym ręczniku. Włożyć na patelnię, doprawić solą i pieprzem, wlać 2 łyżki wody i podgrzewać na średnim ogniu, aż szpinak zwiędnie. Dokładnie odcisnąć z wody, posiekać i odłożyć. Nastawić ryż na gotowanie.

·         Filety z soli oprószyć lekko solą i pieprzem. Mleko wlać na płaski talerz, mąkę wsypać na drugi. Filety zanurzać w mleku a następnie obtaczać w mące. Smażyć z dwóch stron na oleju na rozgrzanej patelni, aż będą miały chrupiącą skórkę i się zrumienią.

·         Na czystej patelni rozgrzać masło (można sklarować, zebrać i usunąć pianę), zmniejszyć ogień, dodać śmietankę i sok z cytryny. Jak sos zgęstnieje dodać szpinak, wymieszać i odstawić z ognia. Do gorącego sosu dodać pokrojony ser gorgonzola. Doprawić ewentualnie solą (ser gorgonzola jest dość słony) oraz pieprzem.

·         Solę ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z cząstkami cytryny oraz białym ryżem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin