Sola w białym sosie
Składniki, 2 porcje:• 2 filety z soli• 10 krewetek, obranych bez ogonków oraz 10 małż bez muszli (świeżych lub mrożonych)• 2 łyżki masła• 50 g pieczarek ( 3 - 4 sztuki), pokrojonych w cienkie plasterki• 60 ml bulionu rybnego lub warzywnego• 60 ml białego wina• 1 malutka cebulka, pokrojona w bardzo małą kosteczkęSos: • 3 łyżki masła• 2 łyżeczki mąki• 100 ml śmietanki kremówkiDodatki (opcjonalnie): np. biały ryż, warzywa z wody, sałata z winegretemPrzygotowanie (40 minut):
· Mrożoną solę, krewetki i małże rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
· Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać pieczarki i smażyć przez 6 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, odstawić z ognia.
· W rondu zagotować bulion i białe wino, włożyć oprószone solą i pieprzem filety soli, gotować przez 7 - 10 minut (w zależności od grubości filetów) na małym ogniu. Solę wyjąć, przykryć folią i trzymać w cieple, wywar zachować.
· W drugim rondelku z grubym dnem lub małej patelni podgrzać pozostałą łyżkę masła, dodać cebulkę i zeszklić mieszając. Włożyć małże i krewetki, oprószyć solą i pieprzem i smażyć na wolnym ogniu przez 5 minut. Wymieszać z pieczarkami.
· Przygotować sos: na małej patelni roztopić masło, dodać mąkę i mieszając połączyć z bulionem z soli a następnie ze śmietanką. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
· Na talerzach rozsmarować połowę sosu, ułożyć ciepłą rybę, polać pozostałym sosem wymieszanym z krewetkami, mulami i pieczarkami. Zaraz podawać (sos w miarę upływu czasu mocno gęstnieje).
danilo2002