Pieczona sola z kolorową papryką.doc

(158 KB) Pobierz
Pieczona sola z kolorową papryką, czarnymi oliwkami i rozmarynem

Pieczona sola z kolorową papryką, czarnymi oliwkami i rozmarynem

 

Składniki:

1 sola lub 2 filety z soli
sól i pieprz
sok z 1/4 cytryny
oliwa z oliwek
1,5 papryki (mogą być różnokolorowe)
6 czarnych oliwek
gałązka rozmarynu
1 łyżka masła

Dodatki: płatki migdałowe (dowolnie) i gotowany biały ryż

Wykonanie:

·         Całą rybę lub filety z soli posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i wysmarować oliwą. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać solą, pieprzem i wysmarować oliwą.

·         Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć paprykę, oliwki oraz rozmaryn. Posypać wiórkami masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

·         Rybę można posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi. Podawać z białym ryżem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin