Pieczona sola z kolorową papryką, czarnymi oliwkami i rozmarynem
Składniki: • 1 sola lub 2 filety z soli • sól i pieprz • sok z 1/4 cytryny • oliwa z oliwek • 1,5 papryki (mogą być różnokolorowe) • 6 czarnych oliwek • gałązka rozmarynu • 1 łyżka masła Dodatki: płatki migdałowe (dowolnie) i gotowany biały ryż Wykonanie:
· Całą rybę lub filety z soli posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i wysmarować oliwą. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać solą, pieprzem i wysmarować oliwą.
· Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć paprykę, oliwki oraz rozmaryn. Posypać wiórkami masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
· Rybę można posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi. Podawać z białym ryżem.
danilo2002