Składniki:
Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa truskawkowo- galaretkowa: ½ kg truskawek 2 galaretki agrestowe Masa śmietankowa: ½ litra śmietany 30 % 2 ½ łyżki cukru pudru 1 ½ łyżki żelatyny Ponadto: 2 opakowania herbatników (20 dag) 1 galaretka truskawkowa
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej
Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki i rozłożyć na biszkopcie. Galaretki agrestowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Tężejące wylać na truskawki.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na masę truskawkowo-galaretkową.
Następnie rozłożyć herbatniki i zalać je tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną wcześniej w 1 ½ szklance gorącej wody. Gotowy torcik włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.
rolande50