cytrynka.doc

(19 KB) Pobierz

cytrynka

 

 

 

Składniki:

 

Spód:


20 dag herbatników
½ kostki masła
2 łyżki cukru
 

Nadzienie:
4 jaja
4 żółtka
½ szklanki cukru
3 łyżki masła
½ szklanki soku z cytryny
galaretka brzoskwiniowa

 

 

 

Sposób wykonania:

Masło przeznaczone na ciasto roztopić, dodać drobno pokruszone herbatniki, cukier i połączyć. Przełożyć masę do okrągłej formy o średnicy 22-24 cm.  Wstawić do gorącego piekarnika (190-200 °C.) i lekko zrumienić.

W garnku rozmącić widelcem jaja i żółtka. Dodać sok z cytryny i cukier. Nieustannie mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami. Masę rozsmarować na spodzie i wstawić do lodówki. Całość zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin