Schab staropolski.pdf

(29 KB) Pobierz
17081481 UNPDF
Schab staropolski
Składniki:
4 kotlety schabowe
garść grzybów suszonych (borowiki lub podgrzybki)
2 duże cebule
czerwone półwytrawne wino
sól
pieprz
oregano
Przygotowanie:
Kotlety rozbić doprawić solą pieprzem i oregano. Usmażyć i odłożyć do garnka w którym
będziemy je dusić. Grzyby namoczyć pół godziny wcześniej w 1,5 szklanki gorącej wody.
Następnie ugotować do miękkości, odsączyć zachowując wywar. Cebulę przekroić na
połówki, pokroić w cienkie plastry zeszklić, przyprawić solą i oregano. Do garnka z
usmażonymi kotletami dodać przygotowaną cebulę, pokrojone w paseczki ugotowane
grzyby. Zalać wywarem z grzybów dodać wino i dusić na małym ogniu pod szczelnym
przykryciem 0,5 - 1 godziny. W ten sposób można przygotować dowolne mięso również
dziczyznę. Podawać z kaszą lub ryżem.
Danie na: 4 osoby
Czas przygotowania: 2 godziny
17081481.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin