1.Wykwintny_obiad.pdf

(43 KB) Pobierz
Zupa francuska
Wykwintny obiad
Zupa francuska
Składniki:
2 l wywaru z warzyw, 0,5 szklanki ryżu, 1 puszka zielonego groszku, 40 dag mięsa
mielonego, 1 czerstwa bułka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, zielenina
Wykonanie:
Przygotować pulpeciki. Bułkę namoczyć, odcisnąć, wymieszać z mięsem, jajkiem,
posiekaną cebulą. Przyprawić według uznania solą, musztardą oraz pieprzem. Całość
wyrobić na jednolitą masę. Wilgotnymi rękami formować małe, okrągłe klopsiki, dodać do
wywaru i dziesięć minut gotować. Ryż ugotowany na sypko także dodać do wywaru. Na
każdy talerz położyć po łyżce groszku, posypać go zieleniną i wlać zupę.
Przepis nadesłała p. Zofia Biedroń.
Indyk z piekarnika
Składniki:
1 indyk, suszony majeranek, sól, pieprz, kilka łyżek oleju, 1 szklanka wywaru z warzyw,
kilka porów, 0,5 kg kwaśnych jabłek, ok. 1 kg ziemniaków, 0,5 l soku jabłkowego,
zielenina do dekoracji
Wykonanie:
Mięso umyć, natrzeć przyprawami. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na kilka minut.
Następnie włożyć do brytfanki, skropić olejem i wstawić do wcześniej nagrzanego do 200
st. C piekarnika. Piec ok. 2,5 godziny. Jednak już po pół godzinie mięso podlać wywarem
z warzyw.
Podczas gdy indyk jest w piekarniku, oczyścić pory, opłukać, osączyć, a następnie
pokroić w grube krążki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w grubą kostkę. Po godzinie
pieczenia indyka warzywa ułożyć wokół niego.
Umyć jabłka, osuszyć, pokroić na duże kawałki. Dodać do indyka. Wszystko podlać
sokiem jabłkowym. Przyprawić według uznania.
Przed podaniem indyka udekorować zieleniną. Podawać bezpośrednio po upieczeniu.
Przepis nadesłała p. Zofia Klatka.
Kurczak w owocach
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka, 2-3 cebule, 1 ząbek czosnku, 2 papryki chili, 1 mango, 1
łyżeczka oleju, sól, pieprz, 2 łyżeczki curry, 0,5 szklanki wywaru z warzyw, 1 szklanka
śmietany kremówki, 3 łyżki konfitury morelowej, 2-3 łyżeczki soku z cytryny, zielenina do
dekoracji
Wykonanie:
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie pokroić w paski. Mocno rozgrzać olej na
1
patelni i podsmażyć na nim mięso.
Cebule oraz czosnek obrać, a następnie pokroić w plasterki. Paprykę chili oczyścić,
przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Miąższ dokładnie opłukać, osuszyć,
pokroić w cienkie paseczki.
Cebulę, czosnek oraz paprykę chili dorzucić do mięsa. Smażyć kilka minut, posypać
curry, podlać wywarem z warzyw oraz śmietaną. Dodać konfiturę i gotować pięć minut na
wolnym ogniu.
Mango umyć, obrać, wyjąć pestkę, a miąższ pokroić na plasterki. Kilka kawałków
odłożyć, a resztę pokroić w paski.
Do mięsa dodać mango i dusić jeszcze kilka minut. Przyprawić według uznania. Przed
podaniem udekorować kawałkami mango oraz zieleniną. Podawać z ryżem.
Przepis nadesłała p. Zofia Klatka.
Pyszne szaszłyki
Składniki:
0,5 kg polędwiczki wieprzowej, kilka plasterków wędzonego boczku, 1 kg ziemniaków, 25
oliwek bez pestek, 30-40 dag pomidorów, 1-2 cebule, 5 łyżek octu winnego, 1 łyżeczka
musztardy, sól, pieprz, trochę cukru, oliwa z oliwek, bazylia, zielenina do dekoracji
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć przyprawami, a następnie pokroić w dość dużą kostkę.
Plasterki boczku podzielić na połówki. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w
osolonej wodzie.
Na szpilki do szaszłyków nadziewać kolejno kawałki mięsa, boczku oraz oliwki. Szaszłyki
przykryć i odstawić na kilka minut.
Ziemniaki odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki,
a następnie pokroić na cząstki. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
Przygotować sos winegret: ocet połączyć z musztardą, przyprawić solą, pieprzem oraz
szczyptą cukru. Dodać kilka łyżek oliwy i dokładnie wymieszać.
Ziemniaki pokroić w plasterki i wymieszać z pomidorami oraz cebulą i bazylią. Polać
przygotowanym sosem, przyprawić według uznania.
Na oliwie usmażyć szaszłyki - ok. 10 minut z każdej strony. Szaszłyki można także upiec
w piekarniku. Na duży półmisek przełożyć sałatkę, a na nią wyłożyć gotowe szaszłyki.
Przybrać zieleniną. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Przepis nadesłała p. Zofia Klatka.
Kotlety schabowe po meksykańsku
Składniki:
6 kotletów (z kością), 1 duża puszka koncentratu pomidorowego, 6 ząbków czosnku, 1
łyżeczka chili lub ostrej papryki w proszku, 4 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżki oliwy, tłuszcz
do smażenia, sól
Wykonanie:
W salaterce wymieszać koncentrat pomidorowy, oliwę, cukier, sól, rozdrobniony czosnek
2
oraz chili. Zalać tym sosem kotlety i pozostawić na około pół godziny. Smażyć na patelni
z obu stron ok. 10 minut lub lepiej piec w średnio nagrzanym piekarniku albo na rożnie.
Kotlety podawać z ryżem i jarzynami.
Przepis nadesłała p. Maria Kunach.
Befsztyki po brazylijsku
Składniki:
6 kawałków wołowiny bez kości, 1 szklanka soku cytrynowego, 1 szklanka czerwonego,
wytrawnego wina, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki lebiodki lub bazylii, 1 liść
laurowy, pół łyżeczki pieprzu mielonego, sól
Wykonanie:
W naczyniu zmieszać sok z cytryny oraz czerwone wino. Dodać obrany czosnek,
pokrojoną w plastry cebulę, rozkruszoną lebiodkę, liść laurowy, sól oraz pieprz. Zalać
lekko rozbite kawałki wołowiny i pozostawić na całą dobę, od czasu do czasu przewracać
mięso. Wyjąć, osuszyć na serwetkach bibułkowych. Smażyć lub piec na rożnie 3 minuty
z każdej strony lub - jeśli ktoś lubi bardziej wypieczone - dłużej. Podawać z ryżem i
zieloną sałatą.
Przepis nadesłała p. Maria Kunach.
Surówka z suszonymi śliwkami
Składniki:
Kilka marchewek, 2-3 jabłka,
15 dag suszonych śliwek, 0,5 szklanki śmietany, sól, cukier, sok z cytryny
Wykonanie:
Marchewkę umyć, obrać, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Umyć śliwki
oraz jabłka. Owoce pokroić na drobne cząstki. Wszystko wrzucić do salaterki i
wymieszać, dodając pozostałe składniki surówki.
Przepis nadesłała p. Katarzyna Stec.
Surówka z marchewki oraz orzechów
Składniki:
3-4 marchewki, 5 łyżek orzechów włoskich, 3 łyżki śmietany,
2 łyżki miodu
Wykonanie:
Marchew umyć, obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy
posiekać, a następnie dodać do marchewki. Wymieszać z miodem oraz śmietaną.
Przepis nadesłała p. Katarzyna Stec.
Surówka polska z kapusty
Składniki:
3
50 dag białej kapusty, 15 dag ogórków, 1 czerwona lub zielona papryka, 1 mała cebula,
kwas cytrynowy lub sok z jednej cytryny, 1 łyżka musztardy, 3 łyżki oleju, pół pęczka
zielonego kopru, sól, cukier
Wykonanie:
Oczyszczoną z zewnętrznych liści i umytą kapustę cienko poszatkować, osolić, oprószyć
cukrem, skropić sokiem z cytryny, przykryć. Obrane ogórki pokrajać w cienkie paski,
oczyszczoną paprykę w cienki makaronik, a cebulę w drobną kostkę. Połączyć wszystkie
produkty, osolić, przyprawić do smaku. Olej rozmieszać z musztardą, oblać surówkę,
wymieszać, dodać drobno posiekany koper. Surówkę można przyprawić sosem ze
śmietany.
Przepis nadesłała p. Maria Kunach.
Surówka z kiszonej kapusty
Składniki:
20-25 dag kiszonej kapusty, 1 jabłko, 1 pomidor, 1 kiść ciemnych winogron, 1 mały kubek
jogurtu naturalnego, sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidor umyć, sparzyć, ściągnąć z niego skórkę, a następnie pokroić w grube plastry.
Jabłko umyć, przekroić na pół, a następnie usunąć gniazda nasienne i pokroić jak
pomidora. Winogrona umyć w gorącej wodzie, wytrzeć, przekroić na połówki.
Jogurt połączyć z przyprawami. Wymieszać wszystkie składniki, a następnie polać
sosem.
Przepis nadesłała p. Krystyna Bigaj.
Zupa pieczarkowa z łazankami
Składniki:
30 dag pieczarek, po 1 cebuli, marchewce i pietruszce, kawałek selera, 2 kostki
rosołowe, 30 dag łazanek, łyżka posiekanego koperku i łyżka masła
Wykonanie:
Umyć i obrać pieczarki, a następnie pokroić na paski i poddusić razem z cebulą na
maśle.
W garnku zagotować wodę (ok. 6-7 szklanek) ze startą na tarce o grubych oczkach
marchewką, pietruszką i selerem. Dodać pieczarki z cebulą. Gotować kilkanaście minut.
Na koniec dodać ugotowane wcześniej łazanki i kostki rosołowe. Podawać z koperkiem i
przyprawą włoską.
Przepis nadesłała p. Zofia Klatka.
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin