śledz po kaszubsku.doc

(38 KB) Pobierz
Śledź po kaszubsku - składniki
Śledź po kaszubsku - składniki

·         8 filetów śledziowych

·         3 średnie cebule

·         500 ml domowego przecieru pomidorowego

·         pół szklaneczki oliwy

·         sól

·         pieprz

·         ziele angielskie

·         majeranek

Śledź po kaszubsku - sposób przygotowania

Filety wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Cebulkę pokroić średnio-drobno i wrzucic na patelnię z rozgrzaną oliwą. Posolić do smaku (nie za dużo soli) i dodać pozostałe przyprawy. Podsmażyć cebulę do miękkości i wszystko zalać przecierem z pomidorów. Smażyć kilnadziesiąt sekund, po czym zamieszać i podstydzić żeby nie było za gorące. Dodać pokrojone filety i wymieszać. Wstawić do chłodziarki. Po godzinie można spożywać. Pyszności!

 

 

Składniki:
- 0,5 sledzi solonych,
- 1 kg cebuli,
- koncetrat pomidorowy,
- sliwki suszone,
- ogorek kiszony,
- pieprz, sol, majeranek,
- mleko,
- olej.

Jak przyrządzić?
Śledzie moczymy w mleku

(w zaleznosci jak bardzo sa slone od godziny do calej nocy

), kroimy w kawalki. Cebule kroimy w cwiercplasterki i dusimy na duzej ilosci oleju. Przyprawiamy pieprzem, sola i odrobina majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone sliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogorka (moi znajomi nadal nie moga sie zgodzic czy lepsza jest wersja z ogorkiem czy bez). Dusimy do momentu az cebula sciemnieje a ogorek i sliwki zmiekna. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze przez chwile. Calosc wrzucamy do sloikow warstwami - cebula, sledzie, cebula).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg świeżych, nie za duzych śledzi (nie solonych!)

1 łyżeczka pieprzu mielonego

2 łyżeczki ostrej papryki mielonej,

szklanka oleju

1 duża cebula.

 Zalewa:

1 szklanka octu

2 szklanki wody

1 płaska łyżka stołowa soli

1 czubata łyżka stołowa cukru

po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

2 liście laurowe

Sposób przyrządzenia:

Śledzie oczyścić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, sfiletować i zdjąć skórę. Z każdego śledzia otrzymujemy po 2 fileciki bez skóry. Połączyć składniki zalewy, nie gotować lecz dokładnie wymieszać, zalać filety w naczyniu tak, aby zalewa całkowicie je pokryła. Pozostawić na kilkanaście godzin w chłodnym miejscu, delikatnie mieszając filety co parę godzin aby zalewa wszędzie dotarła. Gdy wszystkie filety zbieleją, znaczy to, że można je wyjąć z zalewy. Wyjęte i odsączone filety rozłożyć na stole (desce) jeden obok drugiego, oprószyć obficie pieprzem i papryką, odwrócić na drugą stronę i oprószyć resztą pieprzu i papryki. Każdy filet zwinąć w rulonik (pierścionek) i wkładać pionowo do salaterki bądź innego naczynia o pionowych ściankach, ciasno jeden przy drugim, w jednej warstwie. Trzeba tak dobrać wielkość naczynia, żeby zwinięte fileciki całkowicie pokryły jego dno. Cebulę pokroić w drobnę kostkę, posypać śledzie jednolitą warstwą. Całość zalać olejem. Pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

śledź w zalewie octowej


składniki:

-        kilka filetów ze śledzia solonego,

-        2 szklanki wody,

-        1 szklanka octu,

-        ziele angielskie,

-        listek laurowy,

-        cebula,

-        cukier,

-        sól

wykonanie: cebulkę pokroić w paseczki, zagotować w wodzie z octem i przyprawami, wystudzić, śledzie oczyścić, pokroić na dzwonka, zalać zalewą, podać w salaterce w zalewie. Jest to bardzo szybka przekąska kolacyjna którą Kaszubi jadają z okraszonymi cebulką lub boczkiem kartoflami bądź z pieczywem na zimno. Inną propozycją smakową mogą być śledzie obtoczone w mące, podsmażone na tłuszczu i dopiero zalane zalewą octową. Niektórzy mówią na to opiekane śledzie, inni śledź w zalewie. Tę potrawę można przechowywać w wekach, szkiełku jak mówią niektórzy Kaszubi.

 

 

 

kaszubska
Składniki: 2 litry wody, pół kurczaka, 30 dkg wołowiny z tłuszczykiem, marchewka pietruszka cebula, szklankę przecieru ze świeżych pomidorów, 30 dkg kapusty białej, łyżka mąki, szklanka śmietany, kminek sól.

Wykonanie: ugotować rosół z mięsa, warzyw i przypraw. Poszatkować kapustę udusić z cebulą i kminkiem na maśle. Rosół przecedzić zalać nim kapustę ,dodać pokrojone warzywa , mięso, przecier pomidorowy, zaprawić śmietaną zmieszaną z mąką, krótko pogotować. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.

Inna wersja tej zupy to dodatek na końcu pokrojonej na małe kawałeczki ryby świeżej morskiej bez ości i skóry.Zupy już nie gotować, po 15 min jest gotowa.

marchwiowa
Składniki: 3 l wody, 1kg marchwi, włoszczyzna 0,5 ziemniaków, pół kg żeberek, majeranek pieprz sól, cukier

Wykonanie: mięso ugotować w lekko solonej wodzie, dodać pokrojone warzywa i marchewkę w całości, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotować wszystko do miękkości, wyjąc mięso, resztę przetrzeć przez sito, doprawić do smaku.Podawać z porcją mięsa.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin