Krem własnej roboty do ciasta KREMÓWKI.doc

(160 KB) Pobierz
Krem własnej roboty do ciasta KREMÓWKI

Krem własnej roboty do ciasta KREMÓWKI

 

 

Krem:


3/4
mleka
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru (+ 2 łyżki do posypania)
cukier waniliowy

 

 

 

 

Jak zrob krem:

Zmiksuj 1/2 szklanki mleka z żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem pudrem i waniliowym. Do gotującego się na wolnym ogniu mleka wlewaj powoli masę z żółtkami, ciągle mieszając. Kiedy masa uzyska gęstość budyniu, zdejmij z ognia i lekko przestudź. Rozsmaruj krem na jednym płacie ciasta, przykryj drugim, lekko dociśnij. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, oprósz pozostałym cukrem pudrem. Potnij na kwadraty.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin