Próchnica glebowa.pdf

(405 KB) Pobierz
PRÓCHNICA GLEBOWA
Próchnica glebowa Strona 1 z 12
PRÓCHNICA GLEBOWA
Zasadniczą częścią każdej gleby są oprócz części mineralnych także składniki
organiczne . Części organiczne to ogół martwych szczątków pochodzenia roślinnego,
zwierzęcego i mikrobiologicznego oraz organiczne produkty naturalnego
przetworzenia tych materiałów.
Materia organiczna występuje w glebie jako:
1. żywe organizmy (edafon) i żywe podziemne części roślin
2. świeżo obumarłe organizmy (lub ich części) jeszcze nie objęte rozkładem
3. szczątki organizmów w początkowych stadiach przetworzenia (widoczne ślady
pierwotnych struktur tkankowych i komórkowych)
4. związki nieswoiste czyli różnorodne związki organiczne identyczne z
występującymi w żywych organizmach lub produktach ich metabolizmu tzn.
białka, aminokwasy, węglowodany, lignina, celuloza, tłuszcze, woski, proste
alkohole i kwasy alifatyczne
5. humus glebowy – bezpostaciowe, ciemno zabarwione produkty daleko
posuniętego przetworzenia oraz ich połączenia z mineralnymi częściami gleby.
Źródła glebowej materii organicznej
Pierwotnym źródłem glebowej materii organicznej są martwe szczątki roślinne.
Wtórnym – martwe szczątki zwierzęce.
Główna rolę odgrywa jednak opad roślinny.
W lasach na dopływ materiału organicznego do gleby składa się:
- opad roślinny warstwy drzew i krzewów
- opad roślin runa
- obumierające podziemne części roślin
Na polach uprawnych są to:
- resztki pożniwne
- obumierające w czasie sezonu wegetacyjnego nadziemne i podziemne części
roślin
W Polsce coroczny opad martwych szczątków z drzew i krzewów wynosi średnio od
2,5 t/ha w borach suchych do 6 t/ha w żyznych grądach i łęgach. Wielkość opadu jest
zmienna – szczególnie wielkość opadu gałęzi, szyszek i owoców.
Właściwości opadu zależą od składu gatunkowego zbiorowiska roślinnego i siedliska.
W lesie liściastym materiał zrzucany jest w stosunkowo krótkim czasie i
charakteryzuje się dużą zawartością składników pokarmowych. Jest chętnie zjadany
przez liczne drobne zwierzęta żyjące w glebie i sprzyja dużej aktywności
mikrobiologicznej – przetwarzanie tego materiału przebiega szybko.
©2005 Bożenna Gruszczyńska / Uniwersytet Warszawski
Materiały do wykorzystania jedynie w ramach fakultetu Gleboznawstwo na Wydziale Biologii UW
 
Próchnica glebowa Strona 2 z 12
W borach, które często mają zaburzoną strukturę
wiekową i gatunkową (np. równowiekowe
monokultury sosny) opad jest jednorodny, ma
bardzo dużą wartość stosunku C:N, ma odczyn
kwaśny, zawiera wiele związków trudno
dostępnych dla destruentów (woski, żywice,
garbniki). Zwierzęta żyjące w ściółce lasu iglastego
(roztocze, owady) żywią się głównie grzybnią
grzybów rozkładających ten nieatrakcyjny
materiał – rozkład jest powolny.
Opad roślin runa stanowi około 1% opadu z d
i krzewów. Podobnie niewielki wpływ na wielkość dopływu materii organic
szczątki zwierzęce – zwiększa się w latach gradacji szkodników.
rzew
znej mają
Na polach uprawnych wielkość dopływu materii zależy od gatunku uprawianej
rośliny, warunków glebowo-klimatycznych oraz sposobu uprawy. Np. uprawa zbóż
daje większą ilość materii organicznej (duży udział korzeni), a buraków cukrowych
dużo mniej (wykorzystuje się i korzenie i liście).
Wraz z opadem zwracane są do
gleby składniki pokarmowe. W
lasach najbogatsze w nie są
liście drzew liściastych (mimo
wycofywania przez drzewa
składników przed zrzuceniem
liści). Na polach uprawnych
pojawia się konieczność
nawożenia mineralnego z
powodu usuwania wielu składników pokarmowych wraz z plonem.
Procesy przekształceń glebowej materii organicznej
Dostające się do gleby szczątki podlegają rozkładowi.
Najważniejsze związki organiczne uszeregowane pod względem wzrastającej
odporności na procesy rozkładu:
cukry proste, skrobia, proteiny, proteidy, pektyny, hemiceluloza, celuloza (im
bardziej spolimeryzowana, tym bardziej odporna na rozkład), lignina, woski, żywice,
garbniki.
W opadzie roślinnym:
dużo wosków zawierają igły drzew iglastych;
dużo celulozy – drewno drzew iglastych i liściastych;
dużo ligniny – drewno drzew i stosunkowo dużo korzenie wieloletnich traw.
©2005 Bożenna Gruszczyńska / Uniwersytet Warszawski
Materiały do wykorzystania jedynie w ramach fakultetu Gleboznawstwo na Wydziale Biologii UW
309161103.002.png
Próchnica glebowa Strona 3 z 12
Stwierdzono, że:
- szczątki roślinne cienkie i
miękkie rozkładają się
szybciej niż twarde,
skórzaste i grube;
- szczątki, bogate w
związki łatwo
rozpuszczalne i łatwo
przyswajalne t.j. cukry proste, aminokwasy rozkładają się szybciej niż trudno
rozpuszczalne i trudno przyswajalne (lignina) oraz substancje czy związki
działające bakteriostatycznie (garbniki, żywice, fenole)
- szybciej rozkładają się szczątki bogate w składniki pokarmowe (szczególnie w
N).
Badania w Lesie Piwnickim pod Toruniem i Białowieskim Parku Narodowym
wykazały, że najszybciej rozkładają się liście graba i lipy, zaś dębu dużo słabiej.
Dębowe liście są twarde, pokryte grubą kutykulą, trudno się zwilżają, mają dużą
wartość stosunku C:N i znaczną zawartość garbników hamujących rozwój
mikroorganizmów.
W skali lokalnej czynnikami różnicującymi intensywność mineralizacji są też
warunki glebowe. Najdogodniejsze warunki są w glebach zasobnych w pierwiastki
biofilne, wilgotnych, ale dobrze napowietrzonych, o odczynie zbliżonym do
obojętnego.
Proces mineralizacji
Mineralizacja jest procesem głównie mikrobiologicznym, na który wpływają:
- warunki klimatyczno-glebowe
- morfologia oraz skład chemiczny rozkładanego materiału.
Czynniki te wpływają na proces mineralizacji pośrednio modyfikując skład i
aktywność organizmów glebowych. Ich bezpośredni wpływ przejawia się
wymywaniem, niszczeniem struktur na skutek naprzemiennego nawilżania i
wysuszania, zamarzania i rozmarzania, przemieszczania przez wiatr. Prowadzi to do
zmian składu chemicznego (wymywanie składników pokarmowych) oraz do
rozdrobnienia materiału, co ułatwia mikroorganizmom proces mineralizacji.
W czasie rozkładu obumarłej materii organicznej można wyróżnić 3 zasadnicze fazy:
1. Faza inicjalna – procesy hydrolizy i utleniania substancji organicznej
bezpośrednio po obumarciu organizmów. Największym zmianom w
komórkach ulegają związki aromatyczne i składniki białkowe.
2. Faza mechanicznego rozkładu – rozdrobnienie substancji organicznej pod
wpływem mezo- i makrofauny, jej przemieszczenie i wymieszanie z innymi
składnikami gleby.
©2005 Bożenna Gruszczyńska / Uniwersytet Warszawski
Materiały do wykorzystania jedynie w ramach fakultetu Gleboznawstwo na Wydziale Biologii UW
309161103.003.png
Próchnica glebowa Strona 4 z 12
3. Faza rozkładu mikrobiologicznego – organizmy glebowe powodują przemianę
substancji organicznej w związki nieorganiczne. Mineralizacja w warunkach
tlenowych – butwienie; w warunkach beztlenowych – gnicie.
Organizmy glebowe :
W glebie bytują przedstawiciele
najrozmaitszych grup
systematycznych. Biorą udział w
wielu różnych procesach
przebiegających w glebie –
wietrzeniu skał i minerałów,
tworzeniu się agregatowej struktury
gleby, przekształcaniu martwej
materii organicznej, syntezie
substancji biologicznie czynnych,
procesach oksydoredukcyjnych,
zamykających się w glebie cyklach
biogeochemicznych – krążenie C, N, P, S itd.
Najważniejszą rolę odgrywają mikroorganizmy, głównie bakterie i promieniowce,
duża jest także rola grzybów.
Bakterie
Samożywne
- fotoautotrofy Chlorobium czy Rhodospirillum utleniające siarkowodór, mogą
również wiązać N atmosferyczny.
- chemoautotrofy – mają szczególne znaczenie w procesach glebotwórczych i
przekształcania materii organicznej (często wyspecjalizowane):
bakterie nitryfikacyjne, bakterie siarkowe Thiobacillus (utleniające
siarkowodór, siarkę i tiosiarczany), bakterie wodorowe Hydrogenomonas czyli
pałeczki tlenowe (utleniające wodór do wody), bakterie żelazowe Thiobacillus
ferrooxidans (utleniające żelazo i sole żelazawe), bakterie tlenkowęglowe
Carboxydomonas (utleniające CO do CO 2 ).
Cudzożywne – korzystające z substancji organicznych jako materiału budulcowego
- wiążące wolny N – symbiotyczne i niesymbiotyczne
- nie wiążące wolnego N – korzystające wyłącznie z mineralnych lub
organicznych związków azotu:
▪ tlenowe i beztlenowe bakterie błonnikowe – rozkładające celulozę
▪ bakterie pektynowe – hydrolizujące pektyny
▪ bakterie rozkładające białka, aminokwasy, kwasy nukleinowe, mocznik i
zbiałczające azotany
▪ redukujące związki mineralne
▪ rozkładające węglowodory aromatyczne i pestycydy
©2005 Bożenna Gruszczyńska / Uniwersytet Warszawski
Materiały do wykorzystania jedynie w ramach fakultetu Gleboznawstwo na Wydziale Biologii UW
309161103.004.png
Próchnica glebowa Strona 5 z 12
Promieniowce – w glebie dominują gatunki z rodzaju Streptomyces , inne to np.
Nocardia , Micromonospora . Biorą udział w rozkładzie:
▪ aminokwasów
▪ błonnika
▪ ligniny
▪ chityny
▪ fenoli
▪ sterydów
Wytwarzają substancje o działaniu przeciwbakteryjnym – antybiotyki (w glebie
służące do tworzenia swoistej równowagi mikrobiologicznej).
Grzyby – grupa odznaczająca się ogromną różnorodnością. Rozkładają:
▪ błonnik
▪ pektyny
▪ związki aromatyczne
▪ ligninę, keratynę
Biorą udział w syntezie substancji humusowych, antybiotyków, witamin,
mykotoksyn. Dzięki właściwościom biochemicznym tj. wytwarzaniu substancji
śluzowych, akumulacji wody, wytwarzaniu kwasów organicznych i uwalnianiu z
niektórych minerałów składników pokarmowych (K, P i in.) mają duże znaczenie w
procesach glebotwórczych i odżywianiu się roślin. Lepiej niż bakterie i promieniowce
znoszą zasolenie i zakwaszenie gleby.
Pozostałe organizmy glebowe nie odgrywają aż tak znaczącej roli. Mikroorganizmy
takie jak glony, śluzowce,
pierwotniaki także spełniają swoja
rolę w procesach rozkładu. Mezo-
i makrofauna glebowa czyli
przedstawiciele stawonogów
(roztocza, skoczogonki,
stonogowate) czy nicienie,
wazonkowce, dżdżownice
odżywiają się materią organiczną i
przy tej okazji rozdrabniają ją i
mieszają z mineralną częścią
gleby.
©2005 Bożenna Gruszczyńska / Uniwersytet Warszawski
Materiały do wykorzystania jedynie w ramach fakultetu Gleboznawstwo na Wydziale Biologii UW
309161103.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin