Safbrew_S-33polski_HB.pdf

(285 KB) Pobierz
Microsoft Word - Safbrew S-33polski_HB.doc
Safbrew S-33
Suche drożdże piwowarskie
Składniki:
Drożdże (Saccharomyces cerevisiae), czynnik rehydratacyjny
Właściwości:
Bardzo popularne drożdże ogólnego przeznaczenia, o stabilnych właściwościach. Drożdże te
wytwarzają doskonałe profile smakowe i nadają się do produkcji szerokiego zakresu piw
górnej fermentacji ( np. do piw pszenicznych typu belgijskiego, piw Trappistów etc.).
Kłaczkowanie i osiadanie: średnie. Odfermentowanie: płytkie.
Również rekomendowane jest do fermentacji wtórnej w butelkach. Znakomicie fermentują
piwa o zawartości alkoholu do 7,5% v/v ale są zdolne fermentować aż do 11,5% v/v.
Dozowanie:
50 g/hl do 80 g/hl.
2,5 g/hl do 5,0 g/hl- do butelek
Instrukcja zadawania:
Przed zadaniem drożdży należy przeprowadzić rehydratację suszonych drożdży do postaci
kremu drożdżowego w zbiorniku mieszanym.
Rozsypać suche drożdże na powierzchnię sterylnej wody lub brzeczki o temp. 27C ± 3C,
wziętej w ilości 10 krotnie większej niż masa drożdży. Po przekształceniu się drożdży
suszonych na krem powyższą metodą ( co zabiera około 15-30 minut) łagodnie mieszać przez
następne 30 minut. Następnie dozować otrzymany krem do zbiornika fermentacyjnego.
Alternatywnie , dozować suche drożdże bezpośrednio do zbiornika fermentacyjnego pod
warunkiem, że temperatura brzeczki wynosi ponad 20ºC. Stopniowo wsypywać suszone
drożdże do fermentora zwracając uwagę by drożdże pokrywały całą dostępną powierzchnię
brzeczki, tak by nie powstawały zlepieńce. Pozostawić na 30 minut, po tym czasie zmieszać
brzeczkę, np. przez napowietrzanie.
Temperatura fermentacji:
Rekomendowana temperatura fermentacji: 15C – 24C.
Opakowanie:
152 x 11,5 g saszetki zamykane w osłonie azotu, w kartonie
Przechowywanie:
Przechowywać w chłodnym(< 10C),suchym miejscu.
Opakowanie po otwarciu ponownie zamykać i przechowywać w suchym pomieszczeniu w
temp. 4ºC przez czas nie dłuższy niż 7 dni .
Nie używać opakowań miękkich ,czy uszkodzonych.
Termin przydatności:
Data produkcji i termin ważności/ najlepiej użyć przed- data na opakowaniu. Termin ten
upływa po 24 miesiącach od daty produkcji, pod warunkiem przechowywania w
rekomendowanych warunkach.
Typowa analiza:
% sucha masa:
94.5 – 96.5
Żywotnych komórek w opakowaniu: > 6 x 10 9 / gramme
Ogólna liczba bakteri*:
< 5 / ml
Bakterie kwasu octowego*:
< 1 / ml
Lactobacillus*:
< 1 / ml
Pediococcus*:
< 1 / ml
Drożdże dzikie nie Saccharomyces*: < 1 / ml
Mikroorganizmy patogeniczne:
zgodnie z normą
*kiedy drożdże są zadane 100 g/hl
Odp.> 6 x 10 6 żywotnych komórek / ml
Ważne:
Każda zmiana w procesie fermentacji może zmieniać jakość produktu. Dlatego zawsze
doradzamy przeprowadzenie próby technologicznej przed użyciem drożdży do pełnej
produkcji .
588891380.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin