Ptysie z sosem czekoladowym
Składniki:
40 dag mąki
2 szklanki wody
kostka masła
7 jaj
sos:
półtorej szklanki mleka
2 jaja
10 dag cukru
2 dag masła
łyżka kakao
łyżeczka mąki pszennej
Wodę zagotuj z masłem, wsyp mąkę, całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj (wciąż mieszając), aż masa stanie się szklista. Kiedy ostygnie, wbijaj po jednym jaju i bardzo starannie ucieraj.
Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układaj łyżeczką do kawy porcje ciasta w odległości około 3 cm jedna od drugiej. Ptysie wstaw teraz do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 15 minut.
Przygotuj sos: jaja ubij z cukrem na kogel-mogel, dodaj kakao, mąkę i masło. Wszystkie składniki wymieszaj, zalej wrzącym mlekiem i zagotuj. Następnie zestaw z ognia i przecedź przez sito.
Upieczone ptysie obficie polej sosem czekoladowym. Ptysie są pyszne na gorąco!
psotnica23