Półksiężyce
Składniki:
35 dag mąki
2 łyżki cukru pudru
5 dag masła
2 żółtka
2 jaja
2 łyżki gęstej śmietany 22-proc.
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
do dekoracji:
cukier puder
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekaj ją z masłem.
Żółtka i całe jaja rozbij, następnie utrzyj je z cukrem pudrem i dodaj śmietanę. Masę wlej do mąki i starannie zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut, a potem bardzo cienko rozwałkuj. Teraz foremką lub szklanką z ciasta wytnij półksiężyce.
W rondlu rozgrzej olej i usmaż ciasteczka na złoty kolor. Po usmażeniu ułóż je na bibule, aby obciekły z tłuszczu, a gdy wystygną - posyp cukrem pudrem.
psotnica23