Sernik w cieście.rtf

(7 KB) Pobierz
Sernik w cieœcie

Sernik w cieście

 

Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki

20 dag masła

3/4 szklanki cukru

4 żółtka

aromat waniliowy

cukier puder do posypania

uszcz i bułka tarta do formy

masa serowa:

75 dag białego sera trzykrotnie mielonego

15 dag masła

czubata szklanka cukru

4 jaja

aromat cytrynowy

Cukier wanilinowy WINIARY

5 dag rodzynek

puszka mieszanych owoców tropikalnych

po łce mąki pszennej i ziemniaczanej

 

Masło rozpuść w rondelku. Wysyp cukier na stolnicę i zagnieć najpierw z przestudzonym masłem, potem ze stopniowo dosypywaną, a na końcu - z żółtkami oraz aromatem. Dobrze wyrobione ciasto wstaw do lodówki.

 

Teraz przygotuj masę serową: utrzyj masło z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami, połącz je ze zmielonym serem, dosypując obie mąki. Delikatnie wymieszaj całość z ubitą na sztywno pianą z białek, dodaj aromat, rodzynki oraz osączone owoce tropikalne.

 

Średniej wielkości tortownicę wysmaruj tłuszczem i obsyp buł tartą. Formę wylep po sam brzeg większą częścią wyjętego z lodówki ciasta, napełnij je masą serową i przykryj pozostałym cienko rozwałkowanym ciastem. Sernik nakłuj z wierzchu widelcem i wstaw do średnio gorącego piekarnika.

 

Piecz na złoty kolor około godziny, a na końcu posyp cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin