Rożki gazeli.rtf

(6 KB) Pobierz
Ro¿ki gazeli

Rożki gazeli

Algierskie ciasteczka migdałowe

 

Składniki na 6 porcji:

ciasto:

35 dag mąki

12 dag masła

jajo

1-2 łki śmietany

l

żółtko

nadzienie:

25 dag migdałów

4 dag masła

12 dag cukru pudru

sok i skórka otarta z pomarańczy

 

Sparzone i obrane ze skórki migdały drobno posiekaj i utrzyj na jednolitą masę z dodatkiem masła, cukru, skórki i soku z pomarańczy.

 

przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem "na piasek". Do lekko posolonego ciasta dodaj śmietanę, wbij jajko, dokładnie je wyrób i odłóż do lodówki na pół godziny.

 

Następnie na posypanej mą stolnicy rozwałkuj je na cienki placek i potnij w kwadraty o boku 10 cm. Na każdym z nich umieść wałeczek z masy migdałowej i pozwijaj je na kształt rogalików. Teraz poukładaj je w formie posmarowanej rozbełtanym żółtkiem i wstaw do letniego piekarnika na około 40 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin