Rogaliki drożdżowe.rtf

(6 KB) Pobierz
Rogaliki dro¿d¿owe

Rogaliki drożowe

 

Składniki:

2 czubate szklanki mąki pszennej

2 żółtka

pół kostki masła

2 dag droży

6 łek letniego mleka

3 łeczki cukru

oik gęstych powideł

szczypta soli

uszcz do wysmarowania formy

 

Pokruszone droże zalej mlekiem, posyp cukrem i mą (3 łki) i odstaw na pół godziny (do wyrośnięcia zaczynu). Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę.

 

Z pozostałej mąki, żółtek, masła i zaczynu zagnieć ciasto, podziel je na 4 części i kolejno rozwałkuj na cienkie koła. Każde koło przekrój przez środek na 8 jednakowych kawałw (wycinków koła). Na ich szerszych końcach ułóż po trochu powideł i zawiń ciasto tak, by powstały rogaliki. Piecz na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj lukrem (szklankę cukru pudru wymieszaj z 3 łeczkami wody lub wody zakwaszonej sokiem z cytryny).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin