Ramię Cygana.rtf

(8 KB) Pobierz
Ramiê Cygana

Ramię Cygana

Hiszpański przysmak

 

Składniki na 6 porcji:

ciasto:

4 jaja

6 łek mąki

2 łki masła

3 łki cukru, sól

krem:

2 szklanki mleka

kawałek cynamonu

laska wanilii

4 żółtka

10 dag cukru

5 dag mąki

łka białego rumu

do dekoracji:

szklanka bitej śmietany

2 łki pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej

 

W rondlu o grubym dnie zagotuj mleko z cynamonem i wanilią. Gdy zacznie wrzeć, przykryj, zdejmij z ognia, odstaw na kilkanaście minut, a następnie przecedź przez gęste sito.

 

Żółtka utrzyj z cukrem na pianę i - nie przestając ucierać - dosypuj stopniowo mą. Rondelek z żółtkami ustaw na garnku z gotują się wodą lub na małym ogniu i powoli, cały czas ubijając je trzepaczką - wlewaj powoli mleko, aż sos zacznie gęstnieć i pojawią sięcherzyki powietrza. Wtedy rondelek odstaw, wlej rum, dokładnie wymieszaj i ostudź, od czasu do czasu mieszając.

 

Prostokątną formę do ciasta wyłóż folią aluminiową, posmaruj masłem i równomiernie, lecz delikatnie posyp mą. Utrzyj żółtka z cukrem, ubij na sztywno pianę z białek, połącz utarte z cukrem żółtka z ubitą na sztywno pianą z białek i - mieszając je - wsyp mą. Powstałe ciasto wlej do przygotowanej formy i wstaw na 8 minut do bardzo gorącego piekarnika (210°C). Gorące wyjmij z formy na stolnicę, oddziel folię, a ciasto zwiń w rulon, wierzchnią warstwą na zewnątrz. Po wystygnięciu ciasto rozwiń, posmaruj kremem, zroluj na powrót oraz udekoruj bitą śmietaną i skórką pomarańczową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin