Ptysie z sosem czekoladowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Ptysie z sosem czekoladowym

Ptysie z sosem czekoladowym

 

Składniki:

40 dag mąki

2 szklanki wody  

kostka masła

7 jaj

sos:

półtorej szklanki mleka

2 jaja

10 dag cukru

2 dag masła

łka kakao

łeczka mąki pszennej

 

Wodę zagotuj z masłem, wsyp mą, całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj (wciąż mieszając), aż masa stanie się szklista. Kiedy ostygnie, wbijaj po jednym jaju i bardzo starannie ucieraj.

 

Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układaj łeczką do kawy porcje ciasta w odległci około 3 cm jedna od drugiej. Ptysie wstaw teraz do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 15 minut.

 

Przygotuj sos: jaja ubij z cukrem na kogel-mogel, dodaj kakao, mą i masło. Wszystkie składniki wymieszaj, zalej wrzącym mlekiem i zagotuj. Następnie zestaw z ognia i przecedź przez sito.

 

Upieczone ptysie obficie polej sosem czekoladowym. Ptysie są pyszne na gorąco!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin