Półksiężyce.rtf

(6 KB) Pobierz
Pó³ksiê¿yce

Półksiężyce

 

Składniki:

35 dag mąki 

2 łki cukru pudru

5 dag masła

2 żółtka

2 jaja

2 łki gęstej śmietany 22-proc.

pół łeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia

do dekoracji:

cukier puder

 

Wymieszaj mą z proszkiem do pieczenia i posiekaj ją z masłem.

 

Żółtka i całe jaja rozbij, następnie utrzyj je z cukrem pudrem i dodaj śmietanę. Masę wlej do mąki i starannie zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut, a potem bardzo cienko rozwałkuj. Teraz foremką lub szklanką z ciasta wytnij półksiężyce.

 

W rondlu rozgrzej olej i usmaż ciasteczka na złoty kolor. Po usmażeniu ułóż je na bibule, aby obciekły z tłuszczu, a gdy wystygną - posyp cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin