Piernik z makiem.rtf

(6 KB) Pobierz
Piernik z makiem

Piernik z makiem

 

Składniki:

50 dag mąki

30 dag miodu

18 dag cukru

szklanka wody

2 jaja

łeczka sody oczyszczonej

20 dag maku

skórka otarta z cytryny

łeczka przyprawy korzennej do pierników

do dekoracji:

gotowa polewa z białej czekolady

 

Miód zrumień z 6 dag cukru, wymieszaj ze szklanką przegotowanej wody i skórką z cytryny, po czym odstaw do ostudzenia.

 

wsyp do miski i zalej rozpuszczonym chłodnym miodem. Mieszając, dodaj resztę cukru, przyprawę korzenną, żółtka oraz ubitą na sztywno pianę. Zagnieć ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj suchy mak i łeczkę sody. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, następnie przełóż je do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mą, odstaw.

 

Następnego dnia ciasto upiecz w ciepłym piekarniku (około 1 godziny). Upieczony i wystudzony piernik oblej polewą, przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin