Pączki luksusowe.rtf

(9 KB) Pobierz
P¹czki luksusowe

czki luksusowe

 

Składniki:

50 dag mąki

po 10 dag cukru i masła

7 żółtek

szklanka mleka

4 dag droży

2 łki spirytusu

aromat rumowy

skórka otarta z pomarańczy

3 dag migdałów

Cukier wanilinowy WINIARY

oik konfitury morelowej

olej do smażenia

lukier:

szklanka cukru

pół szklanki wody

sok z połowy cytryny

aromat rumowy

do dekoracji:

5 dag smażonej skórki pomarańczowej

 

Pół szklanki mąki zaparz wrzącym mlekiem (też pół szklanki), po czym ostudź. Droże rozrób z pozostałym ciepłym mlekiem, połącz z zaparzoną i połową pozostałej mąki. Wymieszaj i odstaw do podrośnięcia.

 

Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, skórką z pomarańczy, aromatem rumowym oraz posiekanymi migdałami. Rozczyn połącz z masą jajeczną, resztąki, spirytusem i rozpuszczonym masłem. Wszystkie składniki wymieszaj i starannie wyrób ciasto.

 

Przygotowane ciasto umieść w ciepłym miejscu, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość 1 cm i szklanką wykrawaj krążki. Na każdy krążek kładź konfiturę, delikatnie nakryj drugim, po czym ostrożnie zlep brzegi. Zlepione odkładaj na papierowy ręcznik wysypany mą.

 

Gdy pączki podrosną, smaż je w gorącym oleju tak jak pączki domowe. Po usmażeniu i osączeniu z tłuszczu oblej lukrem i posyp smażoną skórką pomarańczową.

 

Przygotowanie lukru jest bardzo proste. Z wody i cukru ugotuj syrop "do nitki". Zdejmij z ognia, przestudź i ucieraj, aż masa zbieleje. Wtedy dodaj aromat rumowy, sok z cytryny i tyle ciepłej wody, aby lukier miałstość śmietany.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin