Pascha.rtf

(7 KB) Pobierz
Pascha

Pascha

 

Składniki:

50 dag dobrego twarogu

5 żółtek

20 dag cukru pudru

10-15 dag masła

pół szklanki słodkiej śmietanki

po 5 dag rodzynek, orzechów włoskich,

migdałów i smażonej skórki pomarańczowej

kieliszek koniaku

pół tabliczki twardej czekolady do udekorowania

 

Ser przepuść przez maszynkę, rodzynki wypłucz, zalej koniakiem, a gdy napęcznieją, przełóż na sitko, by ociekły. Żółtka wbij do garnka, utrzyj je z cukrem na białą puszystą masę. Pod koniec ucierania połącz ze śmietanką.

 

Garnek postaw na małym ogniu i - stale mieszając - podgrzewaj (nie doprowadzając do zagotowania), po czym zdejmij z ognia i ostudź. Migdały sparz, obierz i posiekaj (kilka odłóż do dekoracji), orzechy i skórkę pomarańczową dość drobno pokrój (część odłóż do dekoracji).

 

Ser, żółtka ze śmietaną, bakalie, masło i cukier waniliowy bardzo starannie wymieszaj, po czym wyłóż na szerokie sito wyścielone wilgotną gazą. Końce gazy zwiń, przykryj talerzykiem i delikatnie obciąż.

 

Po kilku godzinach paschę przełóż na półmisek, udekoruj cząstkami orzechów, połówkami migdałów i wstążkami skórki pomarańczowej. Całość posyp startą czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin