Mazurek z masą serową.rtf

(8 KB) Pobierz
Mazurek z mas¹ serow¹

Mazurek z masą serową

 

Składniki:

ciasto:

30 dag mąki

10 dag cukru pudru

20 dag masła

żółtko

masa:

25 dag sera trzykrotnie zmielonego

25 dag masła

25 dag cukru

8 żółtek i 4 białka

Cukier wanilinowy WINIARY

lukier:

15 łek cukru

1/4 szklanki wody

pół łeczki octu 6-proc

do dekoracji:

świeże owoce

 

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, następnie rozwałkuj je na grubość 1 cm i przełóż do brytfanny uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej mą. Wstaw do gorącego piekarnika i podpiecz na złoty kolor.

 

Przygotuj masę: masło utrzyj najpierw z cukrem i cukrem wanilinowym, a potem także z serem i żółtkami. Ubij pianę z 4 białek i dodaj do masy, cały czas delikatnie ją mieszając. Gotową masę rozsmaruj na gorącym cieście i ponownie wstaw do piekarnika (o umiarkowanej temperaturze) na godzinę.

 

Z podanych składników przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź pró: kropla syropu spuszczona z łki powinna pozostawić za sobą "nitkę".

 

Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a potem (ewentualnie) jeszcze chwilę z wybranym dodatkiem.

Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.

 

Upieczone ciasto wyjmij, wystudzić i polej lukrem. Mazurek możesz udekorować np. ciemnymi winogronami i cząstkami mandarynek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin