Mazurek z lukrem cytrynowym.rtf

(7 KB) Pobierz
Mazurek z lukrem cytrynowym

Mazurek z lukrem cytrynowym

 

Składniki:

20 dag marmolady

lukier cytrynowy

2 łki masła

2 łki bułki tartej do posypania blachy

2 łki konfitur z wiśni

2 łki obranych migdałów do przybrania

ciasto:

20 dag mąki pszennej

10 dag cukru

10 dag masła

jajo całe i żółtko

laska wanilii lub Cukier wanilinowy WINIARY (1,6 dag)

lukier:

15 dag cukru pudru

białko

łka soku z cytryny

łeczka esencji arakowej

 

Przygotuj ciasto: masło, jajo, żółtko i posiekaną laskę wanilii (lub cukier wanilinowy) utrzyj z cukrem na pulchną masę. Następnie - dodając stopniowo mą - nadal ucieraj, aż do uzyskania gładkiego ciasta.

 

Brytfannę wysmaruj masłem i posyp buł, po czym wyłóż do niej ciasto równą warstwą grubości 1,5 cm i wstaw na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.

 

Przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem, a pod koniec ucierania dodaj esencję i sok z cytryny.

 

Ostudzone ciasto posmaruj marmoladą i polukruj oraz przybierz konfiturami i migdałami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin