Mazurek pyszny.rtf

(5 KB) Pobierz
Mazurek pyszny

Mazurek pyszny

 

Składniki:

50 dag mąki

3 żółtka i 1 jajo

szklanka śmietanki

25 dag cukru

25 dag masła

25 dag rodzynek

skórka otarta z cytryny

do dekoracji:

żółtko

migdały

 

Żółtka i jajo utrzyj z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu na puszystą masę utrzyj masło i stopniowo łącz ją z masą jajeczną oraz mą. Wszystko razem starannie wymieszaj. Wsyp rodzynki, skórkę z cytryny i jeszcze raz wymieszaj.

 

Ciasto przełóż na blachę wysmarowanąuszczem i posypaną buł tartą. Wierzch posmaruj rozbełtanym żółtkiem (składniki dekoracji), posyp obranymi i posiekanymi migdałami, na koniec przykryj pergaminem. Mazurek wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 30 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin