Mazurek jabłkowo-pomarańczowy
Składniki:
70 dag mąki
15 dag cukru
15 dag masła
3 jaja
ćwierć szklanki śmietany 18-proc.
masa:
6 jabłek
2 pomarańcze
sok z pół cytryny
5 dag migdałów
cukier do smaku
do dekoracji:
2-3 mandarynki
Z mąki, cukru, masła, jaj i śmietany zagnieć ciasto i dokładnie je wyrób. Odetnij czwartą część, resztę rozwałkuj na grubość około 2 cm i przełóż na posmarowaną tłuszczem blachę. Z odciętego kawałka uformuj wałeczek i udekoruj nim brzegi mazurka. Ciasto wstaw teraz do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
Przygotuj owoce. Jabłka i pomarańcze obierz, poszatkuj i - stale mieszając - ugotuj w niewielkiej ilości wody. Pod koniec wsyp cukier, wlej sok z cytryny i wrzuć drobno posiekane migdały (bez skórki). Ciasto wyjmij z piekarnika i posmaruj przygotowaną masą. Odstaw, by przestygło, po czym udekoruj fantazyjnie cząstkami mandarynek oraz płatkami migdałów.
psotnica23