Ciasto kukurydziane z jabłkami
Składniki:
po szklance kaszy kukurydzianej, mąki pszennej i cukru
4 jaja
2 szklanki mleka
4 kwaśne jabłka
łyżka koniaku
cukier puder
Cukier wanilinowy WINIARY
masło i bułka tarta do formy
Zmieszaj kaszę z mąką. Żółtka utrzyj z cukrem i powolutku, mieszając, dosypuj mąkę z kaszą i dolewaj ciepłe mleko.
Do utartej masy dodaj umyte, obrane i poszatkowane jabłka. Potem delikatnie połącz ją z ubitą na sztywno pianą z białek. Na końcu wlej koniak.
Ciasto przelóz do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170°C na 30 minut. Sprawdzaj patyczkiem (po nakłuciu musi byc suchy), czy się upiekło. Na koniec wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.
psotnica23