Ciasto czekoladowo-orzechowe.rtf

(6 KB) Pobierz
Ciasto czekoladowo-orzechowe

Ciasto czekoladowo-orzechowe

 

Składniki:

ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru

17 dag masła

2 żółtka

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

2 łki margaryny do formy

masa:

2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag)

10 dag posiekanych orzechów laskowych

1/3 szklanki cukru

2 białka

l

 

Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem na gładką masę i - nadal ucierając - dodawaj kolejno żółtka, mą i cukier wanilinowy. Umieść je teraz w formie do pieczenia wysmarowanej margaryną.

 

Przygotuj masę: z białek i szczypty soli ubij pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie wsyp orzechy, rozdrobnioną czekoladę i wszystko delikatnie wymieszaj.

 

Rozłóż powstałą masęwną warstwą na powierzchni ciasta i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 165-180°C na 30 minut, aż uzyska jasnozłoty kolor. Po upieczeniu pokrój na kwadraty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin