Ciasto cytrynowe z bezą.rtf

(7 KB) Pobierz
Ciasto cytrynowe z bez¹

Ciasto cytrynowe z bezą

 

Składniki:

20 dag mąki pszennej

10 dag masła

2 łki wody

łka margaryny

nadzienie cytrynowe:

6 łek mąki kukurydzianej

pełna szklanka wody

2 cytryny

20 dag cukru

4 jaja

15 dag cukru pudru

 

Przed przystąpieniem do wykonania ciasta nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Małą tortownicę wysmaruj cienko margaryną i obsyp mą.

 

Teraz przygotuj ciasto: do miski przesiej mą, dodaj posiekane masło i szybko połącz składniki, by powstały małe grudki przypominające buł tartą. Następnie wlej 2 łki zimnej wody, zagnieć ciasto, rozwałkuj na placek, wylep nim spód i boki tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika (środkowa półka) na 15 minut.

 

Przygotuj nadzienie: cytryny sparz i osusz, skórkę otrzyj na tarce do jarzyn, a z owoców wyciśnij sok. W rondelku wymieszaj wodę z mą kukurydzianą, sokiem i skórką z cytryny. Postaw na ogniu i, stale mieszając, gotuj, póki masa nie zgęstnieje. Wymieszaj ją z cukrem, po czym lekko przestudź i utrzyj z żółtkami (dodawanymi po jednym).

 

Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypuj do niej partiami cukier puder.

 

Masę cytrynową rozsmaruj na upieczonym cieście i przykryj ubitą pianą z białek. Tortownicę ponownie wstaw do piekarnika (rna półka) na 10 minut. Wierzch bezy powinien być zrumieniony, a środek miękki.

 

Ciasto podawaj jeszcze ciepłe, chociażwnie smaczne jest też na zimno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin