Wielkanocny mazurek.rtf

(5 KB) Pobierz
Wielkanocny mazurek

Wielkanocny mazurek

 

Składniki na 16 porcji:

masa:

10 dag masła

10 dag cukru

10 dag posiekanych orzechów włoskich

2 łki mleka

kilka połówek włoskich orzechów

owoce lub skórka pomarańczowa smażona w cukrze

 

Najpierw upiecz kruche ciasto.  Następnie na patelni roztop masło, wsyp cukier i podgrzej na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, wrzuć posiekane orzechy i upraż je na złoty kolor. Wtedy wlej mleko, zamieszaj, jeszcze chwilę podgrzej, aż masa stanie się dośćsta. Wyłóż na upieczony placek, udekoruj połówkami orzechów, smażonymi w  cukrze owocami lub skórką pomarańczową. Dobrze jest przykryć mazurek ściereczką, aby nie wysechł przed podaniem na wielkanocny stół.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin