Babka tradycyjna
Składniki:
ciasto:
50 dag mąki
15 dag cukru
10 dag masła
7 żółtek
półtorej szklanki mleka
4 dag drożdży
3 dag migdałów
10 dag rodzynek
polewa:
gotowa polewa czekoladowa
do dekoracji: kolorowe wiórki kokosowe
Mąkę podziel na dwie części. Drożdże rozrób mlekiem (pół szklanki) i odstaw w ciepłe miejsce, by trochę podrosły. Pozostałe mleko podgrzej, wymieszaj z jedną częścią mąki oraz drożdżami, po czym odstaw w ciepłe miejsce. Żółtka utrzyj z cukrem, a masło rozpuść. Gdy rozczyn już podrośnie, dodaj do niego utarte z cukrem żółtka oraz pozostałą mąkę i bardzo starannie wyrób ciasto. Do ciasta wlej rozpuszczone masło, wsyp drobno posiekane migdały i wyrabiaj dalej, póki nie zacznie odchodzić od ręki. Na końcu wsyp rodzynki.
Ciasto włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, napełniając ją do połowy wysokości. Formę z ciastem odstaw do wyrośnięcia. Babkę piecz w średnio gorącym piekarniku około 50 minut.
Kiedy babka będzie już upieczona i trochę przestygnie, wyjmij ją z formy i oblej polewą czekoladową przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Na koniec udekoruj kolorowymi wiórkami.
psotnica23