Grzybki ptysiowe
Składniki:
3/4 szklanki mąki
15 dag masła
3 jaja
szklanka wody
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru
2 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania zagęstnika
do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa
Zagotuj wodę z masłem i wsyp do niej mąkę. Gotuj, ciągle mieszając, tak długo, aż powstanie jednolita, szklista masa. Wówczas odstaw ją do ostygnięcia i starannie wyrób z jajami (dodając po jednym), proszkiem do pieczenia i cukrem.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyciśnij szprycą taką samą ilość kulek wielkości orzecha włoskiego oraz podłużnych ogonków. Układaj je w odstępach co najmniej 5 cm.
Ciastka wstaw do gorącego piekarnika (220°C) i piecz około 25 minut na złoty kolor. Po ostudzeniu zrób w kapeluszach i ogonkach otworki.
Kremówkę ubij z cukrem pudrem, a polewę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Za pomocą szprycy napełnij ogonki bitą śmietaną. Kulki natomiast zanurzaj w ciepłej polewie. Połącz oba elementy tak, by powstały grzybki.
psotnica23