Grzybki ptysiowe.rtf

(6 KB) Pobierz
Grzybki ptysiowe

Grzybki ptysiowe

 

Składniki:

3/4 szklanki mąki

15 dag masła

3 jaja

szklanka wody

łeczka proszku do pieczenia

łka cukru

2 szklanki śmietany kremówki

2 łki cukru pudru

2 opakowania zagęstnika

do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa

 

Zagotuj wodę z masłem i wsyp do niej mą. Gotuj, ciągle mieszając, tak długo, aż powstanie jednolita, szklista masa. Wówczas odstaw ją do ostygnięcia i starannie wyrób z jajami (dodając po jednym), proszkiem do pieczenia i cukrem.

 

Na wysmarowanąuszczem blachę wyciśnij szprycą taką samą ilość kulek wielkości orzecha włoskiego oraz podłnych ogonków. Układaj je w odstępach co najmniej 5 cm.

 

Ciastka wstaw do gorącego piekarnika (220°C) i piecz około 25 minut na oty kolor. Po ostudzeniu zrób w kapeluszach i ogonkach otworki.

 

Kremówkę ubij z cukrem pudrem, a polewę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Za pomocą szprycy napełnij ogonki bitą śmietaną. Kulki natomiast zanurzaj w ciepłej polewie. Połącz oba elementy tak, by powstały grzybki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin