Ucierana babka marmurkowa.rtf

(7 KB) Pobierz
Ucierana babka marmurkowa

Ucierana babka marmurkowa

 

Składniki na 12 porcji:

kostka margaryny

4 jaja

szklanka cukru pudru

torebka Cukru wanilinowego WINIARY

1,5 szklanki mąki

łeczka proszku do pieczenia

sok z połowy cytryny

4 łki kakao

2 łki mleka

uszcz do formy

polewa:

4 łki masła

4 łki mleka

4 łki kakao

1/3 tabliczki białej czekolady

4 łki cukru

 

Przygotuj ciasto: margarynę utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem i wanilinowym. Mą przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą z żółtek. Ciasto podziel na pół, jedną część wymieszaj z kakao i mlekiem, a drugą z sokiem z cytryny.

 

Połowę ubitej z białek piany wymieszaj z jasnym ciastem, a drugą z ciemnym. W formie posmarowanej tłuszczem umieść najpierw jasną masę, potem ciemną i wstaw ją na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

 

Przygotuj polewę: mleko podgrzej z cukrem oraz kakao, po czym zdejmij z ognia, lekko przestudź i wymieszaj z masłem.

 

Dwie łki gorącej polewy wymieszaj z pamaną na kawałki białą czekoladą. Gotową babkę pokryj polewą i zanim zastygnie, ozdób polewą z białą czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin