Mazurek orzechowy.rtf

(8 KB) Pobierz
Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

 

Składniki:

ciasto:

25 dag mąki krupczatki

18 dag masła

10 dag cukru pudru

2 żółtka

warstwa czekoladowa:

4 jaja

25 dag cukru

25 dag czekolady

12 dag mąki krupczatki

12 dag rodzynek

12 dag migdałów

lukier pomadkowy:

50 dag cukru w kostkach

łka soku z cytryny

szklanka wody

kieliszek rumu lub koniaku

do dekoracji:

skórka pomarańczowa

orzechy

migdały

marmoladki owocowe

 

Przygotuj ciasto: cukier utrzyj z żółtkami na puszystą masę, dodaj masło i - nadal ucierając -  po trochu wsyp mą. Zagnieć ciasto, rozwałkuj je cienko, ułóż na natłuszczonej blasze, podpiecz na jasnozłoty kolor i pozostaw na blasze.

 

Warstwa czekoladowa: jajka ubij z cukrem, po czym dodaj płynną (roztopioną), lecz nie gorą czekoladę i mą. Po 15 minutach ucierania dodaj opłukane i osuszone na ściereczce rodzynki oraz sparzone i obrane ze skórki zmielone migdały. Masęwnomiernie rozsmaruj na podpieczonym spodzie i ponownie wsuń do średnio gorącego piekarnika na 20-25 minut. Gdy mazurek wystygnie - najlepiej nazajutrz - polukruj go i przybierz skórką pomarańczową, migdałami, połówkami orzechów lub kolorowymi marmoladkami.

 

Przygotuj lukier: cukier w kostkach zalej szklanką wody z sokiem z cytryny i gotuj ażdzie się ciągnąć "nitką". Po zdjęciu z ognia odstaw na 10 minut, a następnie przelej do glinianej miski i drewnianym wałkiem lub tłuczkiem szybkimi ruchami utrzyj całość na gładką masę, któ - po uszlachetnieniu rumem lub koniakiem - polukrujesz mazurek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin