Mazurek orzechowy
Składniki:
ciasto:
25 dag mąki krupczatki
18 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
warstwa czekoladowa:
4 jaja
25 dag cukru
25 dag czekolady
12 dag mąki krupczatki
12 dag rodzynek
12 dag migdałów
lukier pomadkowy:
50 dag cukru w kostkach
łyżka soku z cytryny
szklanka wody
kieliszek rumu lub koniaku
do dekoracji:
skórka pomarańczowa
orzechy
migdały
marmoladki owocowe
Przygotuj ciasto: cukier utrzyj z żółtkami na puszystą masę, dodaj masło i - nadal ucierając - po trochu wsyp mąkę. Zagnieć ciasto, rozwałkuj je cienko, ułóż na natłuszczonej blasze, podpiecz na jasnozłoty kolor i pozostaw na blasze.
Warstwa czekoladowa: jajka ubij z cukrem, po czym dodaj płynną (roztopioną), lecz nie gorącą czekoladę i mąkę. Po 15 minutach ucierania dodaj opłukane i osuszone na ściereczce rodzynki oraz sparzone i obrane ze skórki zmielone migdały. Masę równomiernie rozsmaruj na podpieczonym spodzie i ponownie wsuń do średnio gorącego piekarnika na 20-25 minut. Gdy mazurek wystygnie - najlepiej nazajutrz - polukruj go i przybierz skórką pomarańczową, migdałami, połówkami orzechów lub kolorowymi marmoladkami.
Przygotuj lukier: cukier w kostkach zalej szklanką wody z sokiem z cytryny i gotuj aż będzie się ciągnąć "nitką". Po zdjęciu z ognia odstaw na 10 minut, a następnie przelej do glinianej miski i drewnianym wałkiem lub tłuczkiem szybkimi ruchami utrzyj całość na gładką masę, którą - po uszlachetnieniu rumem lub koniakiem - polukrujesz mazurek.
psotnica23