Zakonnica
Składniki:
Ciasto: Zalewa:
7 jaj 2 szklanki wody
2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki cukru ¾ kostki margaryny
2 łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
1 łyżka octu zapach rumowy
setka spirytusu
Wyłożenie:
3 śmietany śnieżki 30%
4 łyżki cukru pudru
6 śmietan-fiksów doktora etkera
polewa
Wykonanie:
Zagotować składniki na zalewę. Po ostudzeniu wlać zapach i setkę spirytusu.
Połączyć składniki na ciasto. Jajka utrzeć z cukrem na sztywno, dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać ocet. Piec 45 min w temp. 180 st. Wyjąć i ponakłuwać. Gorące ciasto polewać ciepłą zalewą. Zostawić ciasto do ostygnięcia.
Bierzemy 3 śmietany śnieżki 30% i ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru. Ubijamy i dodajemy 6 śmietan-fiksów doktora etkera. Rozkładamy śmietanę na wystudzonym cieście. Polać dowolną polewą.
psotnica23