Składniki:
· 70 dag mąki
· 3 jajka
· pół kostki masła (125 g)
· pół kostki margaryny (125 g)
· 2 opakowania cukru waniliowego (16 g każde)
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 szklanka cukru
Do przełożenia:
· kilka łyżek powideł śliwkowych
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm (można podsypywać mąką przy wałkowaniu) i wykrawać ciasteczka. W połowie ciasteczek w środku wykroić dziurkę.
Piec około 10 minut w temperaturze 190ºC. Pilnować, by ciastka pod koniec pieczenia zbyt mocno się nie spiekły.
Po ostygnięciu ciastka bez dziurki posmarować powidłami i przykryć (posypanymi wcześniej) ciastkami z dziurką.
Z przepisu wychodzi baardzo dużo ciastek.
psotnica23