Składniki na około 35 sztuk:
· 90 g miękkiego masła
· 60 g brązowego cukru
· 1 jajko, roztrzepane
· 20 g wiórków kokosowych (1/4 szklanki)
· 25 g otrębów (1/4 szklanki)
· 120 g mąki razowej (3/4 szklanki)
· 75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
· 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
· 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej (choć mi wystarczyła połowa tej porcji)
Przy pomocy miksera ubić masło i cukier na gładką masę. Dodać jajko, dalej ubijać. Do masy wsypać wiórki, otręby, mąkę pszenną i razową, sodę i proszek. Zmiksować.
Z masy formować nieduże kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczać widelcem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż będą lekko brązowe. Studzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać każde ciastko do połowy, odkładać na kratkę.
Smacznego
psotnica23