Razowe ciasteczka w czekoladzie.doc

(87 KB) Pobierz
Razowe ciasteczka w czekoladzie

Razowe ciasteczka w czekoladzie

Razowe ciasteczka w czekoladzie

Składniki na około 35 sztuk:

·         90 g miękkiego masła

·         60 g brązowego cukru

·         1 jajko, roztrzepane

·         20 g wiórków kokosowych (1/4 szklanki)

·         25 g otrębów (1/4 szklanki)

·         120 g mąki razowej (3/4 szklanki)

·         75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)

·         1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

·         150 g gorzkiej czekolady, roztopionej (choć mi wystarczyła połowa tej porcji)

Przy pomocy miksera ubić masło i cukier na gładką masę. Dodać jajko, dalej ubijać. Do masy wsypać wiórki, otręby, mąkę pszenną i razową, sodę i proszek. Zmiksować.

Z masy formować nieduże kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczać widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż będą lekko brązowe. Studzić na kratce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać każde ciastko do połowy, odkładać na kratkę.

Smacznego

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin