Lawendowe ciasteczka.doc

(73 KB) Pobierz
Lawendowe ciasteczka

Lawendowe ciasteczka

lawendowe ciasteczka

Składniki:

·         210 g masła (w pokojowej temp.)

·         3/4 szklanki cukru pudru

·         1 żółtko

·         szczypta soli

·         1 łyżka suszonych kwiatków lawendy (lub 2 łyżki świeżych)

·         otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny

·         1,5 szklanki mąki

·         3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owinąć folią, włożyc do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna). Piec około 12 - 14 minut w temperaturze

170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzić na kratce.

Smacznego :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin